Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificarile codului fiscal pe parcursul anului 2012



Codul fiscal a trecut in acest an prin mai multe modificari, fiind supus unei posibile noi schimbari odata cu proiectul de ordonanta de urgenta publicat la 12 decembrie a.c. de Ministerul Finantelor Publice, proiect care vizeaza modificarea regimului de antrepozitare.
 
Din data de 8 mai au fost schimbate dispozitiile cu privire la modul ce calcul al contributiei la sanatate astfel incat baza de calcul pentru pensiile care depasesc 740 lei sa fie numai veniturile care sunt mai mari decat suma amintita. Aceasta modificare a fost adusa de OUG nr. 15/2012.
 
Plafonul de TVA de la 35.000 de euro la 65.000 de euro a fost majorat odata cu publicarea la 7 iunie a OUG nr. 24/2012, intrand in vigoare de la 1 iulie a.c.
 
Din acel moment, pentru persoanele impozabile nou-infiintate care incep o activitate economica in decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire nu se mai determina proportional cu perioada ramasa de la infiintare si pana la sfarsitul anului.
 
Plafonul de scutire in cazul solicitarii scoaterii din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA formulate de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA este plafonul de scutire pentru anul in curs, respectiv 220.000 de lei, acesta nu se mai calculeaza proportional cu perioada scursa de la inceputul anului pana la data solicitarii.
 
In cazul persoanei impozabile care are perioada fiscala luna calendaristica si care nu a depus niciun decont de taxa pentru 6 luni consecutive, dar nu este in situatia de a fi declarata inactiva sau nu a intrat in inactivitate temporara, inscrisa in Registrul comertului organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane impozabile in scopuri de TVA din prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al saselea decont de taxa.
 
Forma Codului fiscal s-a modificat din nou odata cu publicarea OG nr. 15/2012 in Monitorul Oficial nr. 621, fiind aduse urmatoarele modificari semnificative:
 
Art. 52 Retinerea la sursa a impozitului reprezentand plati anticipate pentru unele venituri din activitati independente
 
Art. 52 alin. (1) lit. b) se modifica:
Venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent. Fac exceptie veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil obtinute de contribuabilii care
desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie.
 
Art. 52 dupa alin. (3) se introduce un nou alin. (4) cu urmatorul cuprins:
 
Platitorii de venituri prevazuti la alin. (1) nu au obligatia calcularii, retinerii la sursa si virarii impozitului reprezentand plata anticipata din veniturile platite daca efectueaza plati catre:
 
a) asocierile fara personalitate juridica, cat si persoanele juridice care conduc contabilitate in partida simpla si pentru care plata impozitului pe venit se face de catre fiecare asociat, pentru venitul sau propriu;
 
b) persoanele fizice, platile efectuate de platitorii de venituri de la alin. (1) reprezentand venituri realizate de persoanele fizice din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul afacerii.
 
Se aplica incepand cu data de 1 septembrie 2012
 
* O.G. nr.15/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, a fost publicat in M.O. nr. 621 din 29 august 2012
 
La 6 septembrie, OUG nr. 47 a modificat regimul de eliberare a autorizatiei de antrepozit fiscal, iar la 18 octombrie a fost publicata in Monitor Legea nr. 177/2012 care a adus unele modificari in ce priveste plata impozitului pe profit.

Tags: modificare codul fiscallegea nr. 571/2003regim antrepozitareautorizatie antrepozit fiscal


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Modificarile codului fiscal pe parcursul anului 2012
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special