Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Rascumpararea actiunilor proprii
Publicat de catre Contabilul.roNr. vizualizari: 7709 / Rating utilizatori: 4.07 din 15 voturi
Societatea comerciala pe actiuni infiintata anterior achizitioneaza propriile actiuni de la un actionar, persoana fizica, actionar A, un numar de 100 de actiuni cu valoarea nominala de 20 lei/actiune la pretul de achizitie de 22 lei/actiune, urmand a fi anulate. Societatea mai achizitioneaza un numar de 150 de actiuni proprii cu valoarea nominala de 20 lei/actiune la pretul de 18 lei/actiune, de la celalalt actionar persoana fizica, actionar B, urmand a fi vandute salariatilor la valoarea nominala.
Rascumpararea actiunilor proprii este reglementata de art 1031 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, ce da dreptul unor societati sa rascumpere propriile actiuni cu respectarea urmatoarelor conditii:
a) Rascumpararea este permisa de Adunarea Extraordinara a Actionarilor, iar perioada de detinere nu poate fi mai mare de 18 luni.
b) Valoarea nominala a actiunilor rascumparate trebuie sa fie mai mica de 10% din capitalul social subscris.
c) Se pot achizitiona doar actiuni integral platite sau pentru care aportul in natura a fost deja depus.
10 operatiuni contabile explicate prin cazuri practice
reevaluare - inventariere - provizioane - dividende - erori contabile - creante - parti sociale - personal - stocuri - amortizare
d) Plata actiunilor rascumparate se va face numai din profitul distribuibil sau din rezervele statutare.
e) Pentru actiunile distribuite salariatilor, termenul maxim de acordare este de 12 luni de la rascumparare.
Din punct de vedere contabil, pct. 244 din O.M.F.P. nr. 3.055/2009 privind contabilitatea, modificat prin O.M.F.P. nr. 2.869/2010, stabileste ca actiunile rascumparate sunt prezentate in bilant pe seama corectiei capitalurilor proprii.
Astfel, castigurile sau pierderile in legatura cu aceste tranzactii nu vor fi inregistrate pe seama veniturilor si cheltuielilor, ci vor fi inregistrate pe seama conturilor de capitaluri proprii 141 "Castiguri legate de vanzarea sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii" si 149 "Pierderi legate de emiterea, rascumpararea, vanzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii".
Soldul debitor al contului 149 "Pierderi legate de emiterea, rascumpararea, vanzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii" este asimilat unei pierderi si va fi acoperit din rezultatul reportat sau din alte elemente de capitaluri proprii conform deciziei Adunarii Generale a Actionarilor.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Daca eu ca persoana fizica - actionarul B, nu vreau sa-mi vand actiunile, poate compania sa rascumpere actiunile mele fortat?
Cum se face rascumpararea?
Se trimite o scrisoare la actionar ca sa i se propuna sa-si vanda actiunile;
Sau i se trimite o scrisoare ca un anumit numar din actiunile lui au fost "rascumparate" fara sa fie necesara aprobarea acelui actionarului?
+
Adauga propriul comentariu aici
CITESTE RAPORTUL SPECIAL GRATUIT
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special
Cum se face rascumpararea?
Se trimite o scrisoare la actionar ca sa i se propuna sa-si vanda actiunile;
Sau i se trimite o scrisoare ca un anumit numar din actiunile lui au fost "rascumparate" fara sa fie necesara aprobarea acelui actionarului?