Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Tratamentul fiscal in vanzarea sub valoare neamortizata
O societate a achizitionat in 2006 un utilaj, iar in 2012 acesta a fost vandut societatii-mama ca livrare intracomunitara scutita de TVA. Valoarea de vanzare este sub valoarea ramasa neamortizata, societatea inregistrand o ajustare la depreciere pe seama amortizarii si trebuie sa stabilim daca in acest caz se poate face ajustare la TVA.
Solutia consultantului:
Conform art. 24 alin. (15) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal:
"Pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila. Castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea ori din scoaterea din functiune a acestor mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, diminuata cu amortizarea fiscala."
In aplicarea prevederilor art. 24 alin. (15) din Legea 571/2003 , cheltuielile inregistrate ca urmare a casarii sau cedarii unui mijloc fix amortizabil sau terenurilor, calculate ca diferenta intre valoarea fiscala de intrare a acestora si amortizarea fiscala, dupa caz, sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile (pct 3 din Decizia Comisiei fiscale centrale nr 2/2004 privind aplicarea unitara a unor prevederi referitoare la impozitul pe profit, conventiile de evitare a dublei impuneri, accize si TVA).
Avand in vedere aceste prevederi legale, rezulta faptul ca valoarea ramasa neamortizata este cheltuiala deductibila la calculul profitului impozabil.
Vanzarea utilajului sub valoarea neamortizata nu face obiectul ajustarii taxei pe valoarea adaugata intrucat nu este prevazuta in reglementarile art 148-149 din Codul fiscal privind ajustarea taxei , insa cu ocazia inspectiei fiscale, daca se constata ca in tranzactia respectiva s-a practicat un pret incorect in scopul diminuarii obligatiilor fiscale, echipa de inspectie poate stabili obligatii fiscale suplimentare de plata reprezentand impozit pe profit in sarcina societatii dumneavoastra, conform art 11 alin (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal:
" La stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe in intelesul prezentului cod, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic sau pot reincadra forma unei tranzactii pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei".
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...