Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Documente necesare pentru infiintarea unui grup fiscal unic
Inregistrarea ca si grup fiscal nu se realizeaza din oficiu, ci se face de catre persoanele interesate, in functie de avantajele si dezavantajele functionarii ca grup fiscal:
- o singura entitate indeplineste obligatiile declarative si de plata a TVA prin cumularea rezultatelor TVA de la membrii grupului;
- in cadrul grupului, pentru membrii acestuia, nu se aplica sistemul de TVA la incasare
Actul normativ si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca persoanele interesate pentru a se inregistra ca grup fiscal, sunt enumerate in normele de aplicare pentru art. 127 alin. (8) din Codul fiscal, regasite la pct. 4 alin. (1) din HG 44/2004, cu modificari ulterioare.
Un grup de persoane impozabile din Romania, independente din punct de vedere juridic si aflate in stransa legatura din punct de vedere financiar, economic si organizatoric, poate opta sa fie tratat drept grup fiscal, cu urmatoarele conditii:
1) o persoana impozabila nu poate face parte decat dintr-un singur grup fiscal; si
2) optiunea trebuie sa se refere la o perioada de cel putin 2 ani; si
3) toate persoanele impozabile din grup trebuie sa aplice aceeasi perioada fiscala.
Grupul este format din cel putin 2 persoane, care sunt administrate de acelasi organ fiscal si se considera ca se afla in legatura din punct de vedere financiar, economic si organizatoric cu persoanele impozabile al caror capital este detinut direct sau indirect in proportie de mai mult de 50% de catre aceeasi actionari. Indeplinirea acestei conditii se dovedeste prin certificatul constatator de la Registrul Comertului.
Cererea care se depune la organul fiscal in vederea constiturii grupului fiscal trebuie sa cuprinda:
a) numele, adresa, obiectul de activitate si codul de inregistrare in scopuri de TVA al fiecarui membru;
b) dovada ca membrii sunt in legatura stransa, respectiv certificatul constatator;
c) numele membrului numit reprezentant.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...