Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Capitalul social obtinut din imprumuturi acordate de asociati
Asociatii unei persoane juridice romane hotarasc majorarea capitalului social din imprumuturile in valuta ale acestora, existente la data de 31.08.2012. Pana la obtinerea mentiunii de la registrul comertului a trecut o anumita perioada, in care imprumuturile ar fi trebuit reevaluate. Vom stabili daca in aceasta situatie se mai reevalueaza luna septembrie 2012, cu mentiunea ca sumele cuprinse in raportul de expertiza sunt cele in lei la data de 31.08.2012. In caz contrar, vom vedea daca se va inregistra in contabilitate faptul ca aceste imprumuturi vor fi folosite la majorarea capitalui social.
Solutia consultantului:
Capitalul social se poate mari prin "compensarea unor creante lichide si exigibile asupra societatii cu actiuni ale acesteia", potrivit art. 210 alin. (2) din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, republicata
Sumele inregistrate in creditul contului 455 reprezinta creante ale asociatilor asupra societatii si pot fi folosite la majorarea capitalului social, in cazul in care sunt lichide (adica au o valoare determinata) si exigibile (au ajuns la scadenta prevazuta in contractul de imprumut).
Deoarce la data de 31.08.2012, prin hotarare a adunarii generale a asociatilor firmei s-a decis majorarea capitalului social din imprumuturile in valuta acordate societatii de catre asociati, rezulta ca la data de 31.08.2012 nu mai exista datorii ale firmei catre proprii asociati, deci nu mai are obiect prevederea legislativa a art 186 din OMFP 3055/2009 privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene, conform careia la sfarsitul fiecarei luni " creantele si datoriile in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza".
Concluzie: In luna septembrie 2012 nu se va mai efectua evaluarea datoriilor catre asociati in valuta, intrucat aceste datorii nu mai exista, avand in vedere hotararea A.G.A prin care s-a decis majorarea capitalui social din aceste datorii, chiar daca pana la aceasta data capitalul social nu a fost majorat la O.R.C prin conversia acestor datorii.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...