Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Tratament fiscal aplicabil unei societati fara activitate economica
Publicat de catre Www.contabilul.roNr. vizualizari: 2510 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Vom analiza, in cele ce urmeaza, modul in care gestionam din punct de vedere fiscal cheltuielile cu utilitati in cazul unei societati fara activitate economica.
Astfel, din punct de vedere al TVA:
Potrivit prevederilor art. 145 alin 2) din Codul fiscal , orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
b) operatiuni scutite de taxa, conform art. 143, 144 si 144 indice 1;
c) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1-5 si lit. b), in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Comunitatii sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Comunitatii, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni;
e) operatiunile prevazute la art. 128 alin. (7) si la art. 129 alin. (7), daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv.
Prin urmare, daca nu desfasurati nicio activitate din cele mentionate, nu aveti dreptul de deducere a TVA aferenta acestor cheltuieli.
Din punct de vedere al deductibilitatii cheltuielilor:
Conform prevederilor art. 21 alin (1) din Codul fiscal, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
Astfel, in cazul in care aceste cheltuieli sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, sunt cheltuieli deductibile la determinarea profitului impozabil. In aceasta situatie , va recomandam sa le evidentiati in contul 471 "Cheltuieli inregistrate in avans" iar in momentul realizarii veniturilor sa le inregistrati pe conturile respective de cheltuieli.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...