Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MFP: Lista declaratiilor si obligatiilor pentru persoane fizice



Obligatii declarative si de plata privind contributia de asigurari sociale de sanatate

A. Persoane fizice obligate potrivit Codului fiscal

In ce priveste sistemul de asigurari sociale de sanatate, au calitatea de contribuabil, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, dupa caz, urmatoarele persoane:

a) intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
b) membrii intreprinderii familiale;
c) persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
d) persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
e) persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla;
f) persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1) si din asocierile fara personalitate juridica
prevazute la art. 13 lit. e) din Codul fiscal;
g) persoanele care realizeaza venituri din activitatile agricole prevazute la art. 71 lit. a)-c) din Codul fiscal, respectiv persoane care realizeaza venituri din:
g1) cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat;
g2) cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor;
g3) exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea;
h) persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitatile agricole prevazute la art. 71 lit. d) din Codul fiscal (valorificarea produselor agricole
obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare);
i) persoanele care realizeaza veniturile prevazute la Capitolul III al Titlului IX2 din Codul fiscal,
in mod exclusiv (cu exceptia situatiei in care se obtin si venituri din drepturi de proprietate intelectuala), respectiv venituri din:
i1) cedarea folosintei bunurilor;
i2) investitii;
i3) premii si castiguri din jocuri de noroc;
i4) operatiunea de fiducie, potrivit titlului III;
i5) alte surse, astfel cum sunt prevazute la art. 78 din Codul fiscal.

Trebuie totodata amintita si prevederea susceptibila de interpretari de la art. 29632 din Codul fiscal, potrivit careia persoanele care nu realizeaza intr-un an fiscal una din categoriile de venituri prevazute de lege, pentru a dobandi calitatea de asigurat, au obligatia platii contributiei individuale lunare de asigurari sociale de sanatate.

B. Exceptii

Ca regula generala, pentru toate veniturile impozabile persoanele fizice datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, insa legea fiscala prevede si cateva exceptii de la plata contributiei:
a) pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, daca se obtin venituri salariale sau  asimilate acestora, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum si venituri de natura celor mentionate la art. 29621 alin. (1) lit. a)-d), g) si h), art. 52 alin. (1) lit. b)-d) si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e) Cod fiscal;
b) pentru veniturile de la Capitolul III al Titlului IX2 din Codul fiscal, daca nu este realizata conditia de exclusivitate a realizarii acestora (cu exceptia situatiei in care se obtin si venituri din
drepturi de proprietate intelectuala).

C. Obligatii declarative si de plata

In ce priveste obligatiile declarative ale persoanelor fizice, Codul fiscal nu a introdus prevederi
speciale in acest sens, sistemul declarativ fiind similar cu cel al impozitului pe venit, potrivit
Titlului III din Codul fiscal. Astfel, contribuabilii au obligatia depunerii declaratiei de venit estimat/
declaratiei privind venitul realizat, urmand ca stabilirea obligatiilor de plata sa se faca de catre
organul fiscal competent prin decizie de impunere.

Prin urmare, se poate spune ca, potrivit noilor prevederi, persoanele fizice chiar au fost degrevate
de unele obligatii anterioare datei de 1 iulie 2012, prin depunerea unui singur formular (declaratia de venit) intr-un singur loc (organul fiscal de domiciliu).

In ce priveste obligatiile de plata ale persoanelor fizice, astfel cum am precizat mai sus, stabilirea acestora se face de catre organul fiscal competent, prin decizie de impunere, pe baza declaratiei de venit estimat/declaratiei privind venitul realizat.

Stabilirea obligatiilor de plata se face pentru anul in curs, prin formularul 620 “Decizie de impunere pentru plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate"3, urmand ca definitivarea obligatiilor anuale sa se faca prin decizie de impunere anuala.

Nota:  Formularul 620 “Decizie de impunere pentru plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate", cod 14.13.02.15, a fost aprobat prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 891/25.06.2012 (M.O. nr. 429/28.06.2012)

In Deciziile de impunere pentru plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate se evidentiaza lunar, urmand ca plata sa se efectueze:

- trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, pentru contribuabilii prevazuti la art. 296^21 alin. (1) lit. a)-e) din Codul fiscal;
- semestrial, in doua rate egale, pana la data de 25 septembrie inclusiv si 25 noiembrie inclusiv, pentru contribuabilii care realizeaza venituri din activitatile agricole prevazute la art. 71 lit. a)-c) din Codul fiscal.

Sistemul platilor anticipate nu se aplica in urmatoarele situatii:

a) pentru persoanele fizice care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1), din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e) din Codul fiscal, precum si din activitatile agricole prevazute la art. 71 lit. d) din lege. Pentru aceste persoane, platitorii de venituri au obligatia calcularii, retinerii si virarii contributiilor individuale de asigurari sociale de sanatate, acestea fiind obligatii finale;
b) pentru persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la Capitolul III al Titlului IX2
din Codul fiscal. in aceste situatii stabilirea obligatiilor de plata se efectueaza de organele fiscale
competente, prin decizie de impunere anuala.

Stabilirea obligatiilor anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza prin decizia de impunere anuala, pe baza careia se regularizeaza sumele datorate cu titlu de plati anticipate efectuate in cursul anului fiscal, ca urmare a depunerii declaratiei de venit de catre contribuabil sau de catre platitorul de venit, dupa caz.

Prin urmare, stabilirea obligatiilor anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se va face, de catre organul fiscal competent, dupa termenul de depunere a declaratiilor de venit, respectiv dupa data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a veniturilor. Deciziile de impunere se comunica contribuabililor in conformitate cu prevederile art. 44 din Codul de procedura fiscala.

Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei, iar sumele achitate in plus se compenseaza sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala. Contributia obligatorie de asigurari sociale de sanatate se achita la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale in raza carora sunt luati in administrare contribuabilii, in conturi de venituri bugetare distincte, codificate cu codul de identificare fiscala al contribuabililor.


II. Obligatii declarative si de plata privind contributia de asigurari sociale

 A. Persoane fizice obligate potrivit Codului fiscal

In ce priveste sistemul public de pensii, sfera de cuprindere a categoriilor de persoane obligate este mai restransa fata de cea din sistemul de asigurari sociale de sanatate, fiind cuprinse urmatoarele persoane:
a) intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
b) membrii intreprinderii familiale;
c) persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
d) persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
e) persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care  impozitul
pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla;
f) persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1) lit. a)-c) Cod fiscal.

B. Exceptii

a) persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I-III si V din Legea nr. 263/20105 privind sistemul unitar de pensii publice, cu  modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care beneficiaza de una din categoriile de pensii  acordate in sistemul public de pensii nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute mai sus;
b) contribuabilii al caror venit ramas dupa deducerea din venitul total realizat a  cheltuielilor
efectuate in scopul realizarii acestui venit, respectiv valoarea anuala a normei de venit,  dupa
caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim prevazut de lege (35% din  castigul
salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat). Din textul
legii rezulta ca evaluarea indeplinirii conditiei de exceptare se face dupa incheierea anului fiscal, probabil pentru anul fiscal urmator.

C. Obligatii declarative si de plata

In ce priveste obligatiile declarative ale persoanelor fizice, Codul fiscal a preluat in principal  prevederile aplicabile anterior datei de 1 iulie 2012. Astfel, contribuabilii au obligatia depunerii
unei Declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (formular 600), prin care
declara un venit care reprezinta baza de calcul al contributiei de asigurari sociale. Venitul declarat
nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului
asigurarilor sociale de stat si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig. Termenul de depunere7 a declaratiei este anual, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, sau de 15 zile de la data producerii evenimentului, pentru persoanele care incep o activitate in cursul anului fiscal. Persoanele fizice care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1) lit. a)-c) nu au obligatia depunerii formularului 600, platitorilor de venituri revenindu-le obligatia retinerii, declararii si platii contributiilor individuale de asigurari sociale, care sunt obligatii finale.

In ce priveste obligatiile de plata ale persoanelor fizice, acestea se stabilesc de organul fiscal competent, in baza Declaratiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (formular 600), prin emiterea formularului 610 “Decizie de impunere privind obligatii de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale"

In deciziile de impunere privind obligatii de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale se evidentiaza lunar. Termenul de plata pentru contributia de asigurari sociale este trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Deciziile de impunere se comunica contribuabililor in conformitate cu prevederile art. 44 din Codul de procedura fiscala. Contributia obligatorie de asigurari sociale se achita la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale in raza carora sunt luati in administrare contribuabilii, in  conturi de venituri bugetare distincte, codificate cu codul de identificare fiscala al contribuabililor.

In ce priveste ambele contributii obligatorii, trebuie mentionat ca, pentru contribuabilii preluati de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala de la casele de asigurari sociale, incepand cu data de 1 iulie 2012, organul fiscal competent administreaza obligatiile de plata privind contributiile sociale pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2012, in baza informatiilor existente in evidenta fiscala, ca urmare a preluarii acestora. Ca urmare, pentru acesti contribuabili nu se emit decizii de impunere.

Tags: obligatii fiscaledeclaratiiMFPimpozit pe venitformular 600


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

MFP: Lista declaratiilor si obligatiilor pentru persoane fizice
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special