BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Societatea cu profil de consignatie
In cazul entitatilor cu amanuntul se conduce evidenta analitica global – valorica atat la nivel de entitate, cat si pe magazine, iar in cadrul acestora pe gestiuni cu ajutorul raportului de gestiune zilnic sau periodic.
Contabilitatea sintetica a marfurilor la entitatile cu amanuntul se organizeaza prin folosirea inventarului permanent sau intermitent.
Comertul in consignatie are ca scop preluarea de la persoane fizice si juridice a unor marfuri in vederea vanzarii acestora. Comertul in consignatie este organizat in cadrul comertului cu amanuntul.
![]() |
Contractul de consignatie este o intelegere scrisa, intervenita intre doua parti de regula, persoane juridice, prin care una dintre parti, numita consignant, incredinteaza celeilalte parti, numita consignatar, marfuri spre a le vinde.
Pentru deponenti persoane fizice rezidente se intocmeste „Bonul de primire in consignatie”
Marfurile primite sunt inregistrate in Borderoul de primire a obiectelor in consignatie si Notele de receptie si constatare de diferente.
Societatea cu profil de consignatie incarca in gestiune marfurile primite, in momentul in care acestea au fost vandute, cand se intocmeste Borderoul de iesire a marfurilor din consignatie precum si Borderoul de programare la plata a deponentilor.
Sumele rezultate din vanzarea marfurilor se prescriu daca nu sunt ridicate de catre deponenti in termen de trei ani.
Inregistrarile din contabilitatea consignatiei difera in functie de situatia juridica a deponentului.
1. In cazul in care deponentul este o persoana juridica, acesta trimite bunurile pe baza de aviz de insotire a marfii pe care va mentiona „pentru vanzare in regim consignatie”.
La vanzare, consignatia are obligatia de a cere deponentului sa-i trimita factura pana la sfarsitul lunii.
2. Daca deponentul este o persoana fizica sau juridica neplatitoare de TVA, consignatia calculeaza TVA numai pentru comisionul ce-i revine.
Beneficiarii veniturilor obtinute din valorificarea bunurilor in regim de consignatie datoreaza un impozit in cota de 10% din venitul brut incasat, cu exceptia bunurilor provenite din patrimoniul personal al deponentului.
Impozitul se calculeaza, se retine si se vireaza de catre consignatie, pana la data de 25, inclusiv ale lunii urmatoare celei in care se face plata venitului.
Articol aparut in: REVISTA DE CONTABILITATE