Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Schimbare metoda amortizare pentru active de aceeasi natura



Vom analiza, in cele ce urmeaza, cazul unei societati care a achizitionat mijloace fixe pentru care se poate aplica amortizarea accelerata. Vom stabili astfel daca din punct de vedere contabil se inregistreaza costurile pe baza metodei de amortizare accelerata sau se inregistreaza contabil liniar si doar fiscal accelerat.

Totodata, vom vedea in ce masura, in conditiile in care societatea a achizitionat din ani diferiti echipamente pentru care se poate aplica amortizarea accelerata, este corect ca aceasta sa se aplice doar pentru echipamentele achizitionate dupa anul 2009, iar pentru celelalte sa se foloseasca metoda liniara.

Solutia consultantului:

Amortizarea contabila se calculeaza dupa reglementarile contabile in materie, in timp ce amortizarea fiscala se calculeaza cu respectarea prevederilor art. 24 din Codul fiscal , nefiind obligatoriu ca cele doua sa coincida. Astfel, aplicarea amortizarii fiscale accelerate este permisa doar pentru echipamente tehnologice (masini, unelte si instalatii), computere si echipamente periferice ale acestora conform art. 24 alin. 6 lit. b din Codul fiscal, in timp ce amortizarea contabila accelerata este permisa, in principiu, pentru toate activele corporabile amortizabile, cu mentiunea ca este o metoda mai putin utilizabila in scopuri contabile deoarece in rare cazuri o imobilizare corporala se consuma in primul an in procent de pana la 50%, iar amortizarea trebuie sa fie corelata cu modul de utilizare a activului, dupa cum se specifica la pct. 112 alin. 1 lit. c si alin. 2 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE, aprobate prin OMFP 3055/2009.

In consecinta, pentru echipamente tehnologice si computere este posibil ca din punct de vedere fiscal amortizarea sa fie calculata pe baza regimului amortizarii accelerate, in timp ce in contabilitatea cheltuiala cu amortizarea sa fie determinata pe baza amortizarii liniare. Diferentele dintre cele doua  regimuri de amortizare sunt evidentiate cu ajutorul registrului de evidenta fiscala prevazut la pct. 15 din Normele metodologice date in aplicarea Titlului II din Codul fiscal .

Acest registru se completeaza in toate situatiile in care informatiile cuprinse in declaratia fiscala sunt obtinute in urma unor prelucrari ale datelor furnizate din inregistrarile contabile (spre exemplu, pentru amortizarea fiscala, pentru diferentele de curs si dobanzile deductibile fiscal limitat, pentru calculul depasirii cheltuielilor de protocol etc.).

Referitor la aplicabilitatea amortizarii pentru echipamentele achizitionate la diferite intervale de timp, din punct de vedere fiscal nu exista nicio restrictie in legatura cu aplicarea amortizarii accelerate numai pentru echipamentele achizitionate dupa/la o anumita data.

Contabil, conform pct. 112 alin. 3 si alin. 4 din reglementarile amintite metoda de amortizare, o data stabilita prin politicile contabile adoptate, trebuie aplicata de o maniera consecventa pentru toate activele de aceeasi natura si avand conditii de utilizare identice, ea putandu-se modifica doar atunci cand aceasta este determinata de o eroare in estimarea modului de consumare a beneficiilor aferente respectivei imobilizari corporale, situatie ce trebuie prezentata in notele explicative la situatiile financiare anuale (nota 6 - Principii, politici si metode contabile).

Rezulta ca, din punct de vedere contabil, schimbarea metodei de amortizare pentru activele de aceeasi natura este posibila, dar trebuie justificata in notele explicative.

Tags: activemetode de amortizaremijloace fixeOMFP 3055/2009


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Schimbare metoda amortizare pentru active de aceeasi natura
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special