Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce se intampla cu TVA-ul la achizitie daca nu se plateste factura?
Publicat de catre Www.contabilul.roNr. vizualizari: 4271 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Vom analiza, in cele ce urmeaza, ce se intampla cu TVA-ul de la achizitie, in cazul in care nu se plateste factura, pentru a stabili daca taxa devine deductibila dupa cele 90 de zile.
Daca din aceleasi motive obiective, pe care le are clientul meu ce nu imi achita factura, atunci cand societatea noastra nu plateste contravaloarea bunurilor si serviciilor catre furnizor o perioada mai mare de 90 de zile, nu isi poate exercita dreptul de deducere a TVA, insa va plati TVA de la vanzare la expirarea celor 90 de zile de la neincasarea facturilor de livrare catre clienti.
In esenta, se acorda o perioada de gratie de 3 luni la plata TVA colectate si neincasate, fara sa pot exercita acelasi drept de deducere in mod simetric la facturile neplatite in acest termen. Desigur, daca plata se efectueaza la o perioada mai indelungata, 1 sau 2 ani, in interiorul termenului de prescriptie, la data platii se poate exercita dreptul de deducere.
Deducerea trebuie sa respecte si celelalte reglementari, respectiv trebuie urmarit scopul pentru care se efectueaza achizitia.
Daca in aceasta perioada de 90 de zile intervine o incasare de la client, colectarea TVA se face proportional cu valoarea incasarii in total factura. Astfel, se va utiliza urmatorul procedeu de calcul:
- se presupune ca valoarea incasarii cuprinde si TVA facturata catre client;
- se determina TVA colectata din incasare prin metoda sutei majorate. Exemplu cu procentul de 24% este 24 x 100 / 124.
In ceea ce priveste deducerea TVA la platile partiale, mentionam ca in mod similar cu determinarea TVA colectate la incasari partiale, exercitarea dreptului de deducere a TVA la platile partiale catre furnizori urmeaza procedura deducerii proportionale cu valoarea platii in total factura:
- se prezuma ca valoarea platii catre furnizor cuprinde si valoarea TVA deductibile;
- se determina TVA de dedus prin plata facturii, cu metoda sutei majorate.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...