Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANAF ar putea recompensa persoanele care ofera informatii despre firme
Publicat de catre Www.contabilul.roNr. vizualizari: 2419 / Rating utilizatori: 5 din 2 voturi
Liviu Voinea, secretarul de stat in MFP, a declarat recent ca romanii care ofera informatii despre fapte de evaziune fiscala ale firmelor sau ale persoanelor fizice ar putea fi recompensati de catre ANAF.
Acesta a dat ca exemplu sistemul care se aplica in Suedia si care functioneaza eficient:
"Acolo oamenii primesc la posta scrisori in care sunt informati ca au platit un impozit X, dar li se tramite si daca unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazeaza pe faptul ca oamenii stiu cel mai bine situatia vecinilor si pentru cei care transmit informatii corecte despre acestia se aplica scutiri, sau li se da o recompensa si mai platesc doar diferenta", a explicat Voinea.
Fiscul din Statele Unite, Internal Revenue Service, are un program pentru denuntatori prin care acestia pot castiga o recompensa de pana la 30% din veniturile recuperate de stat datorita informatiilor astfel obtinute.
"La reforma proprietatii ne intereseaza in primul rand sa reducem exceptiile, de fapt si la impozitarea proprietatilor, si la venituri si profit, si la TVA. incepem cu proprietatea si vedem pe urma", a declarat oficialul.
Liviu Voinea a mai facut referiri si la o noua serie de impozite, printre care si taxa de impozitare a piscinei:
"Ca un exemplu de scutiri, noi impozitam casa, impozitam terenul, dar nu impozitam piscina. Dupa parerea mea, ar trebui, si se va introduce un impozit pe piscina. Ma repet, o reforma a bazei de taxare a proprietatii, care sa vizeze reducerea exceptiilor si principiul solidaritatii nu va afecta cetateanul de rand", a mentionat secretarul de stat.
Desi sistemul de impozitare a proprietatii a fost modificat de mai multe ori in ultimii ani, veniturile colectate la buget din aceasta sursa raman inca reduse, a adaugat Voinea.
Acesta a aratat ca se urmareste o reforma a impozitarii proprietatii, care are in vedere extinderea bazei de taxare prin eliminarea exceptiilor si un accent mai puternic pe principiul solidaritatii, ceea ce inseamna ca proprietatile multiple vor fi impozitate si mai mult decat pana in prezent.
El a dat ca exemplu de exceptare de la impozitare piscinele din proprietatile individuale si a facut referiri la impozitarea mostenirilor ca la a doua casa.
"La fel, mostenirile sunt scoase din calculul impozitului pe proprietati multiple. La a doua casa trebuie sa platesti impozit cu 65% mai mare decat la prima, dar daca imobilul se mosteneste, nu se aplica aceasta regula. inteleg ca daca ai mostenit-o nu e un act de vointa, nu inseamna ca ai avut banii sa o cumperi, dar iti dau un timp, 6 luni - 1 an, in care trebuie sa faci o alegere. Daca o pastrezi trebuie sa platesti impozit ca pentru a doua casa, daca nu sa o vinzi", a explicat Voinea.
Conform Codului Fiscal, persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri datoreaza un impozit pe cladiri, majorat cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu si cu 300% pentru a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...