Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Proiect nou: Firmele nu mai pot intarzia cu plata facturilor
Publicat de catre Www.fiscalitatea.roNr. vizualizari: 3299 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Un nou proiect publicat recent de Ministerul Finantelor Publice prevede impunerea unor noi reguli referitoare la termenul de plata in cazul facturilor emise catre partenerii de afaceri sau catre furnizori.
Astfel, firmele nu vor mai putea intarzia cu achitarea facturilor peste termenul stabilit prin noul proiect de lege, in cazul in care acesta va fi aprobat. S-ar putea modifica si unele prevederi in favoarea creditorului in cazul autoritatilor publice care contracteaza bunuri sau servicii din domeniul privat, fiind acordata acestuia o despagubire minima.
Acest proiect ia in considerare prevederile Directivei 2011/7/CE care stabilea masuri la nivel european privind combaterea intarzierii la plata in tranzactiile comerciale.
Astfel, orice persoana fizica sau juridica care efectueaza o activitate economica sau profesionala organizata constand in producerea, administrarea ori instrainarea de bunuri sau in prestarea de servicii, cu scop lucrativ, are responsabilitatea de a respecta termenele privind obligatiile de plata aferente contractelor incheiate cu autoritatile publice.
Actul normativ in stadiu de proiect nu include creantele inscrise la masa credala in cadrul unei proceduri de insolventa, creantele ce fac obiectul unui mandat ad-hoc, concordat preventiv ori al unei intelegeri incheiate urmare unei negocieri extrajudiciare si nici creantele incheiate intre profesionisti si consumatori.
Se stabilesc astfel termene fixe pentru obligatiile de plata in urma semnarii acestor contracte, durata maxima de plata fiind de 30 de zile si calculata de la data primirii facturii, de la data primirii bunurilor sau prestarii serviciilor, daca data primirii facturii este incerta sau de la data finalizarii procedurii de receptie (perioada de receptie poate dura cel mult 30 de zile calendaristice de la data primirii bunurilor sau prestarii serviciilor).
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...