Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce elemente suplimentare contine factura cu taxare inversa
Publicat de catre Www.fiscalitatea.roNr. vizualizari: 4150 / Rating utilizatori: 5 din 2 voturi
Vom analiza in cele ce urmeaza cazul unei societati care achizitioneaza materiale, iar factura este cu taxare inversa. Vom vedea daca astfel de facturi, pentru achizitia de material lemnos, trebuie sa contina elemente suplimentare, altele decat cele prevazute la art 155 din Codul Fiscal.
Raspuns:
Elementele obligatorii care trebui inscrise in facturi sunt cele de la art. 155 alin. 5, mentionand pe factura referire la faptul ca se aplica taxarea inversa si trimitere la art. 160 alin. 2 lit. b- asa cum stipuleaza art. 155 alin. 5 lit. k.
"(3) Pe facturile emise pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii prevazute la alin. (2) furnizorii/prestatorii nu vor inscrie taxa colectata aferenta. Beneficiarii vor determina taxa aferenta, care se va evidentia in decontul prevazut la art. 156^2, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila. Beneficiarii au drept de deducere a taxei in limitele si in conditiile stabilite la art. 145 - 147^1."
Normele metodologice prevad;
"(3) In cazul livrarilor de bunuri prevazute la art. 160 alin. (2) din Codul fiscal , inclusiv pentru avansurile incasate, furnizorii emit facturi fara taxa si inscriu in aceste facturi o mentiune referitoare la faptul ca au aplicat taxarea inversa. Taxa se calculeaza de catre beneficiar si se inscrie in facturi si in jurnalul pentru cumparari, fiind preluata atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa. Din punct de vedere contabil, beneficiarul va inregistra in cursul perioadei fiscale 4426 = 4427 cu suma taxei aferente."
Asadar, beneficiarul are obligatia calcularii TVA-ului prin aplicarea cotei de 24% si sa inscrie acest TVA in factura primita de la furnizor, inregistrand TVA -ul dedus in jurnalul de cumparari si preluandu-l ca taxa colectata si deductibila in decontul de TVA.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...