Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
MFP introduce noi masuri fiscale
Publicat de catre Www.contabilul.roNr. vizualizari: 1920 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Ministerul Finantelor a publicat proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare.
Redam mai jos continutul acestuia:
Avand in vedere, necesitatea mentinerii echilibrului bugetului general consolidat, luand in considerare opiniile si recomandarile Fondului Monetar International, Comisiei Europene si ale Bancii Mondiale referitoare la deficitul bugetar prognozat, precum si necesitatea reducerii volumului de plati restante si de arierate inregistrate la nivelul autoritatilor administratiei publice centrale si locale, pentru evitarea blocajelor financiare de la nivelul acestora, necesitatea recuperarii intr-un timp cat mai scurt a creantelor datorate si neachitate la termen, rezultate din contracte de concesiune, arenda si alte contracte de exploatare eficienta a terenurilor cu destinatie agricola incheiate de Agentia Domeniilor Statului, necesitatea diminuarii presiunii asupra deficitului bugetului general consolidat, necesitatea intaririi disciplinei economico-financiare de la nivelul autoritatilor administratiei publice centrale si locale pentru evitarea intrarii in incapacitate de plata,
respectiv pentru evitarea declansarii unor executari silite ale autoritatilor administratiei
publice locale, in considerarea faptului ca aceste elemente vizeaza interesul general public si constituie situatii de urgenta si extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Art. I - Legea nr.273/2006 privind finantele publice locale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.618 din 18 iulie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2 alineatul (1), dupa punctul 4 se introduce un nou punct, punctul 41, cu urmatorul cuprins:
"41. arierate - plati restante cu o vechime mai mare de 90 de zile, calculata de la data scadentei."
2. Alineatul (8) al articolului 14, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(8) Ordonatorii de credite au obligatia ca in executia bugetelor prevazute la art.1 alin.(2) sa asigure achitarea platilor restante prevazute la alin.(6), precum si a platilor restante rezultate in cursul anului curent. Ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, in limita prevederilor bugetare aprobate, numai dupa stingerea platilor restante inregistrate la finele anului anterior, respectiv a arieratelor din executia anului curent, cu exceptia celor provenite din neacordarea sumelor cuvenite conform contractelor de finantare a proiectelor derulate prin Programe Nationale.
3. La articolul 14, dupa alineatul (8) se introduce un nou alineat (9) cu urmatorul cuprins:
" (9) Prin exceptie de la prevederile alin. (8) se pot incheia noi angajamente legale pentru proiecte finantate din fonduri externe nerambursabile. "
4. Alineatul (1) al articolului 22 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(1) Ordonatorii principali de credite repartizeaza creditele bugetare aprobate prin bugetele locale, pentru bugetul propriu si pentru bugetele institutiilor publice subordonate, ai caror conducatori sunt ordonatori secundari sau tertiari de credite, dupa caz, si aproba efectuarea cheltuielilor din bugetele proprii, cu respectarea dispozitiilor legale."
5. Teza introductiva a alineatului (1) al articolului 32 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(1) Din impozitul pe venit incasat la bugetul de stat la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale in luna anterioara, cu exceptia impozitului pe veniturile din pensii, se aloca lunar, pana cel tarziu in data de 8 a lunii in curs, o cota de:"
6. Litera b) a alineatului (3) al articolului 33 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"b) 20% din suma se repartizeaza, prin hotarare a consiliului judetean, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de functionare si/sau de capital, in ordinea cronologica a vechimii arieratelor, pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala si pentru sustinerea proiectelor de infrastructura care necesita cofinantare locala. Hotararea consiliului judetean se comunica directorului directiei generale a finantelor publice judetene, institutiei prefectului si consiliilor locale din judet."
7. Alineatul (5) al articolului 33 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(5) Pentru repartizarea sumelor conform criteriilor prevazute la alin. (3) lit. b), precum si a celor prevazute la alin. (4) lit. f) consiliul judetean are obligatia ca, in termen de 5 zile de la publicarea legii bugetului de stat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, sa solicite in scris tuturor unitatilor administrativ-teritoriale din cadrul judetului prezentarea de cereri pentru acordarea de sume pentru achitarea arieratelor, precum si pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala si pentru sustinerea proiectelor de infrastructura care necesita cofinantare locala."
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...