Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Important: Legislatia referitoare la secretul fiscal
Publicat de catre Www.fiscalitatea.roNr. vizualizari: 3736 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Va prezentam in continuare prevederile importante privind secretul fiscal.
In categoria informatiilor de natura celor considerate a fi secret fiscal intra datele referitoare la identitatea contribuabililor, natura si cuantumul obligatiilor fiscale, natura, sursa si suma veniturilor debitorului, plati, conturi, rulaje, transferuri de numerar, solduri, incasari, deduceri, credite, datorii, valoarea patrimoniului net sau orice fel de informatii obtinute din declaratii ori documente prezentate de catre contribuabili sau orice alte informatii cunoscute de organul fiscal ca urmare a exercitarii atributiilor de serviciu.
Functionarii publici din cadrul organului fiscal, inclusiv persoanele care nu mai detin aceasta calitate, sunt obligati, in conditiile legii, sa pastreze secretul asupra informatiilor pe care le detin ca urmare a exercitarii atributiilor de serviciu.
Informatiile privind impozitele, taxele, contributiile si alte sume datorate bugetului general consolidat pot fi transmise numai:
a) autoritatilor publice, in scopul indeplinirii obligatiilor prevazute de lege;
b) autoritatilor fiscale ale altor tari, in conditii de reciprocitate in baza unor conventii;
c) autoritatilor judiciare competente, potrivit legii;
d) in alte cazuri prevazute de lege.
Este permisa de asemenea transmiterea informatiilor de natura celor de mai sus inclusiv pentru perioada in care a avut calitatea de contribuabil:
a) contribuabilului insusi;
b) succesorilor acestuia.
Autoritatea care primeste informatii fiscale este obligata sa pastreze secretul asupra informatiilor primite.
Este permisa transmiterea de informatii cu caracter fiscal in alte situatii decat cele prevazute mai sus in conditiile in care se asigura ca din acestea nu reiese identitatea vreunei persoane fizice sau juridice.
Nerespectarea obligatiei de pastrare a secretului fiscal atrage raspunderea potrivit legii.
*
Baza legala: art. 11 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala, republicata, cu modificarile ulterioare; pct. 11.1 din Hotararea Guvernului nr. 1.050/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...