Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In ce conditii nu se plateste impozit pe veniturile nerezidentilor
Publicat de catre Www.fiscalitatea.roNr. vizualizari: 3037 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Vom analiza in continuare cazul unui SRL care face parte dintr-o multinationala. Societatea (SRL) este detinuta in totalitate (100%) de catre societatea-mama din Norvegia. In fiecare luna societatea din Norvegia factureaza catre toate entitatile sale, costurile indirecte (salarii, servicii IT, etc.)-cost Contribution arrangement. Practic toate aceste costuri sunt incluse in aceeasi categorie si se aloca fiecarei entitati in functie de anumiti indicatori (salariati, nr. calculatoare, nr. contracte. Etc.). Vom vedea in ce masura se va plati impozit nerezidenti pentru aceste cheltuieli.
Raspuns:
Nu va trebui sa platiti impozit pe veniturile nerezidentilor atata timp cat societatea mama din Norvegia va transmite un Certificat de rezidenta fiscala emis de autoritatile fiscale competente din Norvegia, valabil la momentul efectuarii platilor catre nerezident. In aceste conditii veti aplica prevederile art 7 din Conventia de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si Norvegia, ratificata prin Decretul 67/1981.
Redam mai jos prevederile fiscale mai sus invocate:
1. Beneficiile unei intreprinderi a unui stat contractant sint impozabile numai in acel stat, in afara de cazul cind intreprinderea isi exercita activitatea in celalalt stat contractant printr-un sediu permanent aflat in acel stat. Daca intreprinderea exercita activitatea sa in acest mod, printr-un sediu permanent, beneficiile intreprinderii pot fi impuse in celalalt stat, dar numai in masura in care acestea sint atribuibile acelui sediu permanent.
2. Sub rezerva prevederilor paragrafului 3, cind o intreprindere a unui stat contractant isi exercita activitatea in celalalt stat contractant printr-un sediu permanent aflat in acel stat, se vor atribui in fiecare stat contractant, acelui sediu permanent, beneficiile pe care le-ar fi putut realiza daca ar fi constituit o intreprindere distincta si separata, exercitind activitati identice sau analoage in conditii identice sau analoage si tratind cu toata independenta cu intreprinderea al carui sediu permanent este.
3. La calcularea beneficiilor unui sediu permanent se vor acorda, drept cheltuieli deductibile, cheltuielile facute pentru scopurile sediului permanent, inclusiv cheltuielile de conducere si cheltuielile generale de administrare, facute fie in statul contractant in care se afla sediul permanent, fie in alta parte.
4. In masura in care intr-un stat contractant este uzual ca beneficiile de atribuit unui sediu permanent sa fie determinate pe baza unei repartizari a beneficiilor totale ale intreprinderii intre diversele ei parti componente, nici o prevedere a paragrafului 2 nu va impiedica acel stat contractant de a determina beneficiile impozabile printr-o asemenea repartizare, asa dupa cum este uzual; metoda de repartizare adoptata trebuie sa fie in orice caz astfel incit rezultatul sa corespunda principiilor enuntate in prezentul articol.
5. Niciun beneficiu nu se va atribui unui sediu permanent numai pentru faptul ca acel sediu permanent cumpara marfuri pentru intreprindere.
6. In vederea aplicarii prevederilor paragrafelor precedente, beneficiile atribuibile unui sediu permanent se vor determina in fiecare an prin aceeasi metoda, in afara de cazul cind exista motive valabile si suficiente de a proceda altfel.
7. In cazul in care beneficiile cuprind elemente de venit tratate separat in alte articole ale prezentei conventii, dispozitiile acelor articole nu sint afectate de prevederile prezentului articol."
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...