Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Tert poprit. Compensarea datoriilor
Publicat de catre Www.fiscalitatea.roNr. vizualizari: 14061 / Rating utilizatori: 4.5 din 2 voturi
In continuare vom analiza cazul unei societati care a primit de la Finante o adresa de poprire pentru platile pe care trebuie sa le efectueze catre un furnizor (firma respectiva este si clientul societatii). Vom stabili in ce masura se poate face compensare in perioada in care exista adresa respectiva.
Raspuns:
Potrivit art. 149 alin. (5) din Codul de procedura fiscala , poprirea asupra veniturilor debitorilor persoane fizice sau persoane juridice se infiinteaza de catre organul de executare, printr-o adresa care va fi comunicata tertului poprit, dispozitiile art. 44 cu privire la comunicarea actului administrativ fiscal aplicandu-se in mod corespunzator. Totodata, va fi instiintat si debitorul despre infiintarea popririi.
Potrivit alin. (7)- alin (9) ale aceluiasi articol, poprirea infiintata anterior, ca masura asiguratorie, devine executorie prin comunicarea copiei certificate de pe titlul executoriu, facuta tertului poprit, si instiintarea despre aceasta a debitorului.
Poprirea se considera infiintata din momentul primirii adresei de infiintare de catre tertul poprit. In acest sens, tertul poprit este obligat sa inregistreze atat ziua, cat si ora primirii adresei de infiintare a popririi pentru a fi prevenite situatiile in care se inregistreaza adresa dupa ce tertul a instiintat debitorul despre acest fapt si au fost deja efectuate platile.
Dupa infiintarea popririi, tertul poprit este obligat:
a) sa plateasca, de indata sau dupa data la care creanta devine exigibila, organului fiscal, suma retinuta si cuvenita, in contul indicat de organul de executare;
b) sa indisponibilizeze bunurile mobile necorporale poprite, instiintand despre aceasta organul de executare.
Potrivit alin. (13), incalcarea prevederilor alin. (9), (10), (12) si (15) atrage nulitatea oricarei plati
Potrivit prevederilor art. 150 din Codul de procedura fiscala , daca tertul poprit instiinteaza organul de executare ca nu datoreaza vreo suma de bani debitorului urmarit, precum si in cazul in care se invoca alte neregularitati privind infiintarea popririi, instanta judecatoreasca in a carei raza teritoriala se afla domiciliul sau sediul tertului poprit, la cererea organului de executare ori a altei parti interesate, pe baza probelor administrate, va pronunta mentinerea sau desfiintarea popririi. Judecata se face de urgenta si cu precadere.
Pe baza hotararii de mentinere a popririi, care constituie titlu executoriu, organul de executare poate incepe executarea silita a tertului poprit, in conditiile prezentului cod. Termenul scurt de solutionare a situatiei prin aceasta procedura are in vedere faptul ca, potrivit art. 150, dar si art. 172 privind procedura contestatiei la executare, tertul poprit care nu indeplineste conditiile pentru a dobandi acesta calitate trebuie sa formuleze contestatia la judecatorie in termen de 15 zile de la data primirii adresei de infiintare a popririi. Nerespectarea acestui termen de decadere ar pune tertul poprit in imposibilitatea de a se opune masurilor nelegale dispuse de organul fiscal.
Potrivit prevederilor art. 1.622 din Codul civil , compensatia nu are loc si nici nu se poate renunta la ea in detrimentul drepturilor dobandite de un tert.
Astfel, debitorul care, fiind tert poprit, dobandeste o creanta asupra creditorului popritor nu poate opune compensatia impotriva acestuia din urma.
Debitorul care putea sa opuna compensatia si care a platit datoria nu se mai poate prevala, in detrimentul tertilor, de privilegiile sau de ipotecile creantei sale.
Astfel in situatia in care nu exista sume de bani pe care le datorati debitorului ttrebuie sa va adresati instantei de judecta din raza teritoriala unde se afla domiciliul sau sediul tertului poprit, in termen de 15 zile, pentru a se pronunta mentinerea sau desfiintarea popririi.Nu puteti sa efectuati compensarea in perioada in care exista adresa respectiva, intrucat aceasta poate fi nula dupa cum se prevede la aliniatul 13 al articolului 149.
In concluzie, apreciez ca, in cazul in care tertul efectueaza plata (compensarea) in contul furnizorului fara a tine cont de adresa AFP privind infiintarea popririi, dupa ce aceasta a fost comunicata, potrivit prevederilor de mai sus, nu numai ca poate fi invocata nulitatea platiilor (compensarii) efectuate, dar compania terta poate fi tinuta in continuare raspunzatoare fata de autoritatile fiscale pentru suma respectiva, chiar daca aceasta a fost platita furnizorului.
Aceasta din urma consecinta este cea mai importanta deoarece semnifica posibilitatea ca tertul poprit sa fie la randul sau supus executarii silite prin oricare din procedurile prevazute de Codul de procedura fiscala : popriri la banci si la terti, executare silita mobiliara si imobiliara. Aceasta angajare a raspunderii, efectuata potrivit art. 28 din Codul de procedura fiscala pentru suma ce ar fi trebuit retinuta, se realizeaza in baza unei proceduri administrative si produce efecte imediate chiar daca ulterior masura este contestata la instanta competenta.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...