Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In ce conditii inregistram in contabilitate achizitia de combustibil cu bon fiscal?
Publicat de catre Www.contabilul.roNr. vizualizari: 4953 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Bonul fiscal de achizitie a carburantului reprezinta document in baza caruia se permite deducere TVA, in limitele prevazute la art 145^1 din codulf iscal, conform pct 46 alin 2 din normele metodologice de aplicare a art 146 din Codul fiscal , redate mai jos:
"(2) Pentru carburantii auto achizitionati, deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile fiscale emise conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca sunt stampilate si au inscrise denumirea cumparatorului si numarul de inmatriculare a autovehiculului. Prevederile acestui alineat se completeaza cu cele ale pct. 45^1."
In ceea ce priveste deductibilitatea TVA-ului aferent carburantului auto, acesta se va deduce in conformitate cu art 145^1 din codul fiscal , care prevede;
"ART. 145^1 Limitari speciale ale dreptului de deducere
(1) Prin exceptie de la prevederile art. 145 se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.
(2) Restrictia prevazuta la alin. (1) nu se aplica vehiculelor rutiere motorizate avand o masa totala maxima autorizata care depaseste 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul soferului.
(3) Prevederile alin. (1) nu se aplica urmatoarelor categorii de vehicule rutiere motorizate:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
b) vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru instruire de catre scolile de soferi;
e) vehiculele utilizate pentru inchiriere sau a caror folosinta este transmisa in cadrul unui contract de leasing financiar ori operational;
f) vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.
(4) Prevederile alin. (1) - (3) se aplica inclusiv in situatia in care au fost emise facturi si/sau au fost platite avansuri, pentru contravaloarea partiala a bunurilor si/sau serviciilor, inainte de data de 1 iulie 2012, daca livrarea/prestarea intervine dupa aceasta data.
(5) In cazul vehiculelor care nu fac obiectul limitarii dreptului de deducere conform alin.(1) fiind utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, precum si a celor exceptate de la limitarea deducerii potrivit alin. (3), se vor aplica regulile generale de deducere stabilite la art.145 si art. 146 – 147^1."
Prin urmare, daca combustibilul achizitionat este consumat de vehicule rutiere motorizate a caror capacitatea este de maxim 9 scaune de paageri si a caror greutate nu depaseste 3,5 t, iar vehiculele respective sunt destinate utilizarii exclusive in scopul activitatilor economice sau in cadrul celor exceptate asa cum este prevazut mai sus, TVA aferenta va fi deductibil integral, cu conditia justificarii cu foi de parcurs a utilizarii vehiculelor in cadrul activitatilor economice si /sau exceptate. In caz contrar, in cazul vehiculelor rutiere motorizate cu caracteristicele de mai sus, se limiteaza deducerea TVA la 50%.
Atragem atentia ca utilizarea mixta a vehiculelor (pentru activitati economice sau activitati exceptate si in scop personal) atrage dupa sine acordarea nedeductibilitatii TVA.
Totodata nu intra sub limitarea deductibilitatii, carburantul achizitionat cu bon fiscal utilizat de alte categorii de vehicule rutiere care nu indeplinesc conditiile de capacitate si greutate prevazute la art 145^1 (transport marfa, tractoare, utilaje agricole, camioane, autobuze, etc).
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...