Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Rovigneta si asigurarea, cheltuieli deductibile de la 1 iulie?
Publicat de catre Www.fiscalitatea.roNr. vizualizari: 6210 / Rating utilizatori: 3 din 2 voturi
Referitor la reglementarile OUG nr. 24/2012, respectiv cele legate de impozitul pe profit, vom face precizari privind cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente autoturismelor, inclusiv combustibilul pentru a vedea daca acestea cuprind si asigurarea si rovigneta. De asemenea, vom vedea daca in categoria "vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta" intra service-ul si interventiile acoperite de contracte unde se prevede obligatia de a interveni intr-un numar de ore sau zile de la data sesizarii defectiunii/incidentului.
Raspuns:
Incepand cu data de 01 iulie 2012, conform modificarilor aduse Legii 571/2003 privind Codul fiscal prin OUG 24/2012, nu sunt deductibile 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului.
Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.
Cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.
Modalitatea de aplicare a acestor prevederi se stabileste prin norme.
Astfel, sfera de aplicare a prevederilor care limiteaza dreptul de deducere a cheltuielilor privind combustibilul se extinde si asupra altor cheltuieli aferente vehiculelor respective.
Intrucat aceste prevederi vizeaza "cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate ...." consideram ca intra sub incidenta acestor prevederi orice cheltuieli aferente vehiculelor (reparatii, intretinere, piese de schimb, ITP, asigurare, rovinieta s.a.), exclusiv cheltuielile cu amortizarea care sunt expres exceptate.
Insa, astfel cum se precizeaza in cuprinsul acestui articol, modalitatea de aplicare a prevederilor acestuia urmeaza sa fie stabilita prin normele de aplicare. Ca atare, este posibil ca prin normele de aplicare sa fie aduse precizari suplimentare cu privire la cheltuielile ce intra sub incidenta acestor prevederi.
Semnificatia termenilor prevazuti la art. 21 alin. (4) lit. t) pct. 1 ("vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat") urmeaza sa fie stabilita prin normele metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal .
In vederea acordarii deductibilitatii integrale ori partiale (50%) a cheltuielilor la calculul profitului impozabil consideram ca societatea trebuie sa justifice utilizarea vehiculelor prin intocmirea foilor de parcurs.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...