Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
PFA servicii contabilitate: CASS datorat de la 1 iulie
Publicat de catre Www.fiscalitatea.roNr. vizualizari: 4694 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Analizam mai jos situatia unui PFA pe servicii de contabilitate, angajat totodata cu norma intreaga la o companie particulara. Se va vedea daca de la 1 iulie se va mai plati CASS din veniturile PFA. Persoana in cauza a platit anul acesta si venit din chirii. Vom stabili si daca se va plati CASS de la 1 iulie din suma stabilita prin contractul de inchiriere.
Raspuns:
Potrivit prevederilor art 296 indice 23 alin. (3) indiferent daca realizati venituri din salarii se calculeaza si se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate asupra veniturilor obtinute din activitatea desfasurata ca PFA.
Potrivit art 296 indice 22 alin (2), baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice , este diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului, si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
Potrivit art. 296 indice 24, in cazul contributiei de asigurari sociale de sanatate, se vor efectua plati anticipate .
Platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent, prin decizie de impunere, pe baza declaratiei de venit estimat/declaratiei privind venitul realizat, potrivit regulilor prevazute la art. 82, sau pe baza normelor de venit, potrivit prevederilor prevazute la art. 83. In decizia de impunere, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate se evidentiaza lunar, iar plata se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Potrivit prevederilor art 296 indice 25, pentru contributia de asigurari sociale de sanatate , declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul se realizeaza prin depunerea declaratiei de venit estimat prevazute la art. 81 si a declaratiei privind venitul realizat prevazute la art. 83. In cazul impunerii in sistem real, obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se determina pe baza declaratiei privind venitul realizat, prin aplicarea cotelor prevazute la art. 296 indice 18 alin. (3) asupra bazelor de calcul prevazute la art. 296 indice 22 alin. (2) si (3).
La determinarea venitului anual baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu se iau in considerare pierderile prevazute la art. 80.
In concluzie se vor efectua plati anticipate in cursul anului.
Pentru contributia de asigurari sociale de sanatate, platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent pe baza declaratiei de venit
estimat/declaratiei privind venitul realizat sau pe baza normelor de venit.
Contributia de asigurari sociale de sanatate datorate de catre persoanele fizice stabilite de catre organul fiscal in decizia de impunere, se platesc trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din trimestru. Stabilirea obligatiilor anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza prin decizia de impunere anuala, pe baza careia se regularizeaza sumele datorate cu titlu de plati anticipate.
Potrivit prevederilor art 296 indice 27, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor( inchiriere ) daca aveti calitatea de salariat.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...