Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Profesii libere: Ce contributii sociale se platesc dupa 1 iulie
Publicat de catre Www.fiscalitatea.roNr. vizualizari: 4960 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Vom vedea ce contributii plateste un cabinet de avocatura dupa 1 iulie daca pana pe 30.06.2012 se calcula impozit pe venit 16% si sanatate 5.5%, contributia la pensii era calculata si virata la Casa de asigurari a avocatilor. Vom vedea daca in prezent exista obligativitatea de a calcula CAS si la sistemul public de pensii si somaj.
Raspuns:
Incepand cu 1 iulie 2012, potrivit art. 296 indice 21 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal , persoanele care realizeaza venituri din profesii libere au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte.
Alin. (2) al aceluiasi articol pecizeaza ca aceste persoane nu vor datora contributia de asigurari sociale pentru veniturile din activitati independente realizate daca sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I-III si V din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si daca beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
In completarea acestuia articol, proiectul Normelor metodologice de aplicare a acestui articol propune clarificarea situatiei persoanelor asigurate in alte sisteme neintegrate in sistemul public de pensii, tratandu-se in mod asemanator oricaror alte persoane asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii. Astfel se propune ca scutirea de la plata contributiei de asigurari sociale sa intervina si in situatia in care contribuabilii fac parte din categoria persoanelor asigurate in alte sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii.
In masura in care varianta propusa spre aprobare va continea aceastaclarificare, aceste persoane vor fi exceptate de la plata contributiei de asigirari sociale conform art. 296 indice 21 din Codul fiscal si urmatoarele.
In ceea ce priveste contributia la asigurarile sociale de sanatate, obligatia platii acesteia in cota individuala de 5,5% ramane, dispozitiile legale regasindu-se in cadrul capitolului II al Titlului IX indice 2 din Codul fiscal . Astfel, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate este diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Persoana are obliagatia de a efectua plati anticipate cu titlu de contributii sociale care se stabilesc de organul fiscal competent, prin decizie de impunere, pe baza declaratiei de venit estimat/declaratiei privind venitul realizat, potrivit regulilor prevazute la art. 82. Stabilirea obligatiilor anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza prin decizia de impunere anuala, pe baza careia se regularizeaza sumele datorate cu titlu de plati anticipate.
Asigurarea in sistemul asigurarilor pentru somaj in raport cu veniturile din activitati independente realizate de persoanele care desfasoara profesii libere este facultativa fiind reglementata de prevederile Legii 76/2002.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...