Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum evaluam bunurile: Metoda identificarii specifice
Publicat de catre Www.contabilul.roNr. vizualizari: 3135 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991 republicata, la data intrarii in patrimoniu, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare denumita valoare contabila, care se stabileste diferit in functie de modalitatea de intrare in patrimoniu unitatii.
Metoda identificarii specifice. Se utilizeaza pentru produse de folosinta indelungata, care se pot identifica prin serie, data intrarii, co st de achizitie etc. Evaluarea se face la cost istoric (valoare de intrare).
Pretul (Costul) standard, ia in considerare nivelurile normale ale materialelor si ale consumabilelor, manoperei, eficientei si capacitatii de productie. Diferentele de pret fata de costul de achizitie sau de productie trebuie evidentiate distinct in contabilitate, fiind recunoscute in costul activului.
Repartizarea diferentelor de pret asupra valorii bunurilor iesite si asupra stocurilor se efectueaza cu ajutorul unui coeficient c are se calculeaza astfel:
Coeficient de repartizare (K) = ((Soldul initial al diferentelor de pret + Diferente de pret aferente intrarilor in cursul perioadei, cumulat de la inceputul exercitiului financiar pana la finele perioadei de referinta) / Soldul initial al stocurilor la pret de inregistrare + Valoarea intrarilor in cursul perioadei la pret de inregistrare cumulat de la inceputul exercitiului financiar pana la finele perioadei de referinta).
Acest coeficient (K) se aplica la valoarea bunurilor iesite la pretul standard, stabilinduse diferentele de pret aferente bunurilor iesite, care se repartizeaza asupra costurilor. Pretul cu amanuntul, utilizat in comertul cu amanuntul pentru determinarea costului stocurilor in cazul articolelor numeroase cu mi scare rapida si cu marje de adaosuri similare.
Determinarea costului se face prin deducerea valorii marjei brute din pretul de vanzare al stocurilor. Metoda aleasa trebuie aplicata cu consecventa pentru toate stocurile similare ca natura si utilizare. Daca in situatii exceptionale, administratorii decid sa schimbe metoda pentru un anumit element de stocuri, in notele explicative trebuie sa se prezinte motivele schimbarii si efectele asupra rezultatului financiar.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...