BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Reflectarea in contabilitate a operatiunilor generate de sistemul francizei
Operatiunile in franciza sunt reglementate de Ordonanta Guvernului nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei, republicata, conform prevederilor Legii nr. 79/1998.
Codul fiscal preia definirea francizei din Ordonanta nr. 52/1998, republicata, si precizeaza ca pentru folosirea sau dreptul de folosinta a francizei trebuie achitata o suma platibila in bani sau in natura, numita redeventa.
O afacere constituita in sistem franciza implica din partea persoanei fizice sau juridice devenite francizat, achitarea a 3 categorii principale de taxe:
Particularitati privind contabilitatea in franciza
Drepturile de proprietate intelectuala sunt active necorporale reflectate in contul 205 „Concesiuni, brevete, licente, alte drepturi si valori similare”.
In cazul cedarii acestor drepturi, proprietarul lor permanent ramane francizorul, deoarece acesta nu le vinde, ci le cedeaza pentru exploatare, iar beneficiarul devine utilizator temporar.
In contractul de franciza sunt cuprinse clauze in legatura cu dreptul francizorului de a controla evidenta contabila si operativa a beneficiarului. Prin urmare, o evidenta corecta si clara a costurilor, o analiza profunda pentru rationalizarea si diminuarea acestora, precum si un control sever, sunt instrumente de mare importanta in sistemul de franciza, asigurandu-i acestuia capacitatea concurentiala si rentabilitatea.
Cheltuiala cu redeventa se reflecta in contul 612 „Cheltuieli cu redeventele, locatii de gestiune si chirii”. In cazul in care beneficiarul nu detine in proprietate spatiul de desfasurare a activitatii si trebuie sa inregistreze chiria aferenta, este necesara crearea unor conturi analitice distincte, pentru reflectarea cheltuielilor cu redeventa si a cheltuielilor cu chiria.
EXEMPLU
Societatea S.C. „ALFA” incheie la data de 01.10.2007 un contract de franciza pe 3 ani cu S.C. „GAMA”.
Conform contractului, S.C. „GAMA” acorda S.C. „ALFA” dreptul de a-i vinde produsele textile, sub brand-ul sau.
Produsele vor fi comercializate prin magazinele deschise de S.C. „ALFA”, in conformitate cu practica de afaceri a S.C. „GAMA”. Conform contractului, S.C. „GAMA” va pune la dispozitia S.C. „ALFA”, know-how operational, tehnic si administrativ. Pentru aceste drepturi primite, S.C. „ALFA” se obliga sa achite taxa de
franciza, la inceperea activitatii, in suma de 16.800 lei si un procent lunar de 10 % din valoarea produselor cumparate si receptionate lunar, aceasta reprezentand redeventa cuvenita S.C. „GAMA”. In luna octombrie, S.C. „ALFA” cumpara marfa de la S.C. „GAMA” in valoare de 9.000 lei.
Citeste in continuare: http://www.contabilul.ro