Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Informatii importante privind controlul financiar preventiv
Publicat de catre Www.contabilul.roNr. vizualizari: 6226 / Rating utilizatori: 4.25 din 2 voturi
Controlul intern, auditul public intern si controlul financiar preventiv sunt reglementate in mod expres prin OG 119/1999 si OMFP 522/2003. Efectuarea acestora nu este obligatorie la o societate comerciala infiintata in baza Legii 31/1990 , dar nici nu poate fi interzisa. Asa cum rezulta din prevederile art. 1, scopul acestui act normativ este de a reglementa "controlul intern, auditul public intern si controlul financiar preventiv la institutiile publice si cu privire la utilizarea fondurilor publice si administrarea patrimoniului public.".
In acest context, controlul financiar preventiv este definit drept activitate prin care se verifica legalitatea si regularitatea operatiunilor efectuate pe seama fondurilor publice sau a patrimoniului public, inainte de aprobarea acestora.
De asemenea, controlul intern este definit drept ansamblul masurilor intreprinse la nivelul unei institutii publice cu privire la structurile organizatorice, metodele, procedurile si sistemele de control si de evaluare, instituite in scopul:
- realizarii atributiilor la un nivel calitativ corespunzator si indeplinirii cu regularitate, in mod economic, eficace si eficient, a politicilor adoptate;
- respectarii legalitatii si a dispozitiilor conducerii;
- protejarii activelor si resurselor;
- efectuarii si mentinerii de inregistrari contabile corecte si complete;
- furnizarii la timp de informatii corecte si complete pentru fundamentarea deciziilor conducerii;
Institutia publica este definita drept entitatea astfel calificata potrivit legii privind finantele publice si potrivit legii privind finantele publice locale;
Totusi, la nivelul unei societati comerciale, anumite persoane pot fi desemnate sa exercite indeplineasca atributii cu privire la controlul financiar conform obiectivelor stabilite pentru protejarea patrimoniului.
Asa cum rezulta din prevederilor art 142, alin. (2) lit. b), stabilirea politicilor contabile si a sistemului de control financiar este responsabilitatea Consiliul de administratie.
In concluzie, la o societate comerciala, controlul financiar preventiv nu este obligatoriu, dar trebuie organizat un sistem specific de control financiar in functie de natura activitatii desfasurate.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...