Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Romanii care exporta produse cu dubla utilizare risca sa fie blocati de UE
Publicat de catre Www.fiscalitatea.roNr. vizualizari: 2524 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Uniunea Europeana a publicat in 2011 Regulamentul nr. 1232/2011 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 noiembrie 2011 de modificare a Regulamentuui (CE) NR. 428/2009 al Consiliului de instituire a unui regim de control al exporturilor, al transferului, intermedierii si tranzitului produselor cu dubla utilizare, care a intrat in vigoare la data de 7 ianuarie 2012, prevederile fiind direct aplicabile tuturor statelor membre.
Prin acest regulament sunt introduse cinci noi autorizatii generale de export ale Uniunii, in vederea consolidarii competivitatii industriei si a stabilirii unor conditii de concurenta echitabile pentru toti exportatorii dn Uniune, pentru anumite produse cu dubla utilizare catre anumite destinatii.
Acelasi regulament dispune ca fiecare stat membru sa ia masurile corespunzatoare pentru a asigura aplicarea corecta a tuturor prevederilor acestuia si sa informeze Comisia Europeana cu privire la actele cu putere de lege si actele administrative adoptate pentru punerea lui in aplicare.
Neadoptarea prezentului act normativ in regim de urgenta va afecta exportatorii romani care nu vor putea exporta anumite produse cu dubla urilizare catre anumite destinatii specifice, in conditii de concurenta echitabile fata de ceilalti exportatori din Uniunea Europeana.
Totodata, neadoptarea prezentului proiect de act normativ in regim de urgenta ne poate pune in situatia constatarii de catre Curtea Europeana de Justiei a neindeplinirii obligatiilor ce ne revin in calitate de stat membru UE, caz in care pot fi aplicate sanctiuni.
Redam mai jos doar articolele referitoare la procedurile de export si la produsele cu dubla utilizare, asa cum au fost acestea cuprinse in proiectul de Ordonanta:
"La articolul 3, litera a) va avea urmatorul cuprins:
"a) produse cu dubla utilizare, operatiune de export, exportator, declaratie de export, intermediar, servicii de intermediere, tranzit, autorizatie individuala de export, autorizatie globala de export, autorizatie generala nationala de export, autorizatie generala de export a Uniunii, teritoriu vamal al Uniunii Europene, produse cu dubla utilizare care nu sunt din Uniune, utilizare finala militara, declaratia destinatarului final, transfer - definite si avand intelesul conform prevederilor Regulamentului."
4. La articolul 5, alineatul (1), partea introductiva si litera b) vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 5 - (1) Se supun regimului de control prevazut de prezenta ordonanta de urgenta si in conformitate cu Regulamentul urmatoarele operatiuni cu produse cu dubla utilizare:
b) transferul in interiorul Uniunii;"
5. Articolul 6 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 6 - Se supun regimului de control, in conformitate cu prevederile prezentei ordonante de urgenta, operatiunile cu produse cu dubla utilizare prevazute in anexa I la Regulament."
6. Alineatul (1) al articolului 7 va avea urmatorul cuprins:
"(1) Se supun regimului de control, in conformitate cu prevederile prezentei ordonante de urgenta, si operatiunile cu produse cu dubla utilizare care nu figureaza in anexa I la Regulament, in situatiile prevazute la art. 4 si 8 din Regulament."
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...