Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Criterii de evaluare a prejudiciului
Publicat de catre Www.fiscalitatea.roNr. vizualizari: 3423 / Rating utilizatori: 5 din 2 voturi
Vom stabili, prin cele ce urmeaza, in ce masura este corect sa calculam prejudiciul adus pentru neincasare clienti-prin indicatorul rentabilitate a capitalului avansat. Mentionam, mai intai, ca
neindeplinirea de catre clienti a obligatiilor de plata a termen a sumelor datorate determina, ca regula generala, aplicarea clauzelor corespunzatoare care stabilesc nivelul conventional (stabilit de parti) a prejudiciului cauzat de neexecutarea obligatiilor.
Potrivit art. 1350 alin. (2) din noul Cod civil , atunci cand, fara justificare, nu isi indeplineste aceasta indatorire, ea este raspunzatoare de prejudiciul cauzat celeilalte parti si este obligata sa repare acest prejudiciu, in conditiile legii.
De asemenea, cu privire la prejudiciul suferit vor fi inncidente prevederile art. 1531 si urmatoarele din noul cod civil care statueaza nu dreptul creditorului la repararea integrala a prejudiciului pe care l-a suferit din faptul neexecutarii dar si faptul ca prejudiciul cuprinde pierderea efectiv suferita de creditor si beneficiul de care acesta este lipsit.
Dispozitiile legale invocate mai sus cuprind si alte elemente care extind sau limiteaza despagubirile ce vor fi suportate de debitor pentru acoperirea prejudiciului. Avand in vedere premisele cuprinse in intrebarea dvs. deosebit de important este art. 1535 din noul Cod civil potrivit caruia in cazul in care o suma de bani nu este platita la scadenta, creditorul are dreptul la daune moratorii, de la scadenta pana in momentul platii, in cuantumul convenit de parti sau, in lipsa, in cel prevazut de lege, fara a trebui sa dovedeasca vreun prejudiciu. Nivelul dobanzii penalizatoare prevazut de lege este cel stabilit prin OUG 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar este nivelul dobanzii de referinta a BNR la care se adauga 4 puncte.
Daca, inainte de scadenta, debitorul datora dobanzi mai mari decat dobanda legala, daunele moratorii sunt datorate la nivelul aplicabil inainte de scadenta. Daca nu sunt datorate dobanzi moratorii mai mari decat dobanda legala, creditorul are dreptul, in afara dobanzii legale, la daune-interese pentru repararea integrala a prejudiciului suferit.
Asadar, pentru neindeplinirea de catre clienti a obligatiilor de plata determinarea prejudiciului va tine seama de ansamblul reglementarilor mentionate mai sus raportat la caluzele cuprinse in contractele incheiate si nu de rata rentabilitatii capitalului avansat stabilita ca raport intre rezultatul curent al exercitiului si capitalul avansat.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...