Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Nr. vizualizari: 4296 / Rating utilizatori: 5 din 2 voturi
Pentru o societate, subventia APIA pentru pamant aprobata pentru anul 2011 a fost de 12.000 lei. In anul 2011 a primit 10.000, iar in ianuarie 2012 a primit 2.000 lei. Avand in vedere ca subventia aprobata a fost pentru anul 2011, suma de 2.000 lei a fost inregistrata ca venit din subventii pentru cheltuieli de exploatare in 2011 si s-a luat in calcul la calculul impozitului pe profit aferent anului 2011. Vom vedea astfel ce suma se va inregistra in bilant la rd.44, formular 30.
Raspuns:
Prevederi cu privire la recunoasterea si inregistrarea subventiilor sunt cuprinse in Sectiunea 8.8. din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009.
Potrivit acestora, in categoria subventiilor se cuprind subventiile aferente activelor si subventiile aferente veniturilor. Acestea pot fi primite de la: guvernul propriu-zis, agentii guvernamentale si alte institutii similare nationale si internationale.
In cadrul subventiilor se reflecta distinct:
- subventii guvernamentale;
- imprumuturi nerambursabile cu caracter de subventii;
- alte sume primite cu caracter de subventii.
Subventiile aferente veniturilor cuprind toate subventiile, altele decat cele pentru active.
Subventiile se recunosc, pe o baza sistematica, drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze.
In cazul in care intr-o perioada se incaseaza subventii aferente unor cheltuieli care nu au fost inca efectuate, subventiile primite nu reprezinta venituri ale acelei perioade curente.
Subventiile nu trebuie inregistrate direct in conturile de capital si rezerve.
Astfel, in cazul in care o subventie urmeaza a fi primita drept compensatie pentru cheltuieli deja efectuate in cursul exercitiului financiar, fara a exista costuri viitoare aferente, se recunoaste ca venit in perioada in care devine creanta, astfel:
445 = 741
Subventii Venituri din subventii de exploatare
Ulterior, incasarea subventiei se inregistreaza prin formula contabila:
5121 = 445
Conturi la banci in lei Subventii
In formularul "Date informative" (cod 30) ce insoteste situatiile financiare anuale, la Randurile 42-44 se solicita informatii cu privire la subventiile incasate in exercitiul financiar, astfel:
Subventii incasate in cursul exercitiului financiar, din care: Randul 42
- subventii incasate in cursul exercitiului financiar aferente activelor Randul 43
- subventii aferente veniturilor Randul 44
Asadar, la randul 44 al formularului se solicita informatii cu privire la subventiile aferente veniturilor, incasate in exercitiul financiar. De aceea, consideram ca, la acest rand se va inscrie suma de 10.000 lei, respectiv subventia aferenta veniturilor incasata in exercitiul financiar 2011.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...