Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia 101. Reduceri comerciale



Stabilim, prin cele ce urmeaza, daca prin contul 709 ne referim la cheltuieli din exploatare si 609 venit din exploatare la completarea Declaratiei 101. De asemenea, vom vedea daca, in situatia in care 709 se scade din cifra de afaceri, iar 609 nu este adaugat la veniturile din exploatare, este corect sa fie completata Declaratia 101 in modul in care sunt tratate in formularul de bilant conturile 609 si 709.

Raspuns:

Conform punctului 250 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 , contul de profit si pierdere cuprinde: cifra de afaceri neta, veniturile si cheltuielile exercitiului, grupate dupa natura lor, precum si rezultatul exercitiului (profit sau pierdere).

Cifra de afaceri neta, in sensul acestor reglementari, se calculeaza prin insumarea veniturilor rezultate din livrarile de bunuri si prestarile de servicii si alte venituri din exploatare, mai putin reducerile comerciale acordate clientilor

Potrivit pct. 51, reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor.
Reducerile comerciale primite ulterior facturarii, respectiv acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 "Reduceri comerciale primite", respectiv contul 709 "Reduceri comerciale acordate"), pe seama conturilor de terti.

Acelasi tratament contabil se aplica si in cazul reducerilor comerciale legate de prestarile de servicii. In cazul in care reducerile comerciale reprezinta evenimente ulterioare datei bilantului, acestea se inregistreaza la data bilantului in contul 408 "Furnizori - facturi nesosite", respectiv contul 418 "Clienti - facturi de intocmit" si se reflecta in situatiile financiare ale exercitiului pentru care se face raportarea daca sumele respective se cunosc la data bilantului.

In formularul 101 "Declaratie privind impozitul pe profit", in Sectiunea B "Date privind impozitul pe profit, randurile 1-10 se completeaza cu datele corespunzatoare, inregistrate in evidenta contabila a societatii.

In baza celor prezentate apreciem ca valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii (contul 709 - "Reduceri comerciale acordate") diminueaza veniturile din  exploatare (Formularul 101 Randul 1). Valoarea reducerilor comerciale primite (contul 609 -  "Reduceri comerciale primite") diminueaza cheltuielile de exploatare (Formularul 101 Randul 2).
Veniturile din ajustari pentru deprecierea activelor circulante (contul 7814) diminueaza ajustarile de valoare privind activele circulante si cheltuielile de exploatare.

Tags: reduceri comercialedeclaratia 101OMFP 3055/2009


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Declaratia 101. Reduceri comerciale
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special