BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Cod Fiscal \"batut in cuie\": Varianta posibila sau utopie?
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania a demarat o dezbatere publica privind regimul fiscal ce trebuie utilizat in Romania in perioada 2009-2013. Este posibil un Cod Fiscal predictibil, sau dimpotriva, stabilitatea fiscala, in actualul context international, este utopica?
Oamenii de afaceri din Romania se plang de ani de zile ca sistemul fiscal este haotic, dominat de interese si masuri cu caracter socio-electoral, ce pun piedici dezvoltarii unei economii bazate pe unul dintre principiile fiscale de baza - predictibilitatea.
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a initiat luni o dezbatere publica prin care incearca sa determine un alt mod de a construi politica fiscala, ce sa aiba la baza sustinerea economiei si nu cresterea fiscalitatii.
"E timpul sa renuntam la aceste masuri fiscale periodice, de conjunctura, care bulverseaza mediul de afaceri", declara Cristian Parvan, secretarul general al AOAR.
"Trebuie sa gandim pe termen mediu si lung. In intervalul 2009-2013, Codul Fiscal trebuie sa nu mai fie o "minge" electorala, iar Guvernul si Parlamentul sa reziste tentatiei si paguboasele practici de pana acum, de a modifica, la intamplare, prevederi ale Codului Fiscal, fara o evaluare profesionista a rezultatelor din economie si o consultare reala cu mediul de afaceri", a mai spus Parvan.
Testeaza GRATUIT lucrarea Consilier - Contabilitate
...Clic aici pentru detalii!
Ce vor de fapt oamenii de afaceri, dincolo de mesajul extrem de clar anti-electoral? Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, crede ca astfel de initiative sunt binevenite, iar principala problema a mediului de afaceri tine de predictibilitate, de faptul ca firmele nu isi pot anticipa cheltuielile pe perioade multianuale, in conditiile deselor schimbari ale Codului Fiscal.
"Initiativa AOAR vine intr-un context sensibil. In toamna vin alegerile si este practic normal ca mediul de afaceri sa lanseze in perioada preelectorala astfel de teme, in speranta ca partidele politice si le vor insusi in noul program de guvernare", spune Tanasescu. "Cred ca derapajele cu caracter electoral trebuie, intr-adevar, corectate, iar Codul Fiscal trebuie sa isi aiba o marja de corectare din ce in ce mai redusa", a mai spus Tanasescu, pentru DailyBusiness.
Sursa:dailybusiness.ro