Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Reglementari contabile si fiscale privind contractele de comision
Publicat de catre Www.fiscalitatea.roNr. vizualizari: 5133 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
O societate doreste incheierea unui contract cu o persoana juridica B in vederea livrarii de produse greu vandabile, cu o perioada mare de stocare catre diversi clienti pe care societatea B trebuie sa ii gaseasca.
Vom vedea in ce masura este corecta procedura conform careia societatea B gaseste clientii, le prezinta produsele si aduce la societatea A comenzile in baza carora vor fi facturate produsele. Facturarea se va face catre societatea B, iar societatea B la randul ei va factura catre clientii sai.
Ramane astfel de vazut daca este corect ca societatea B sa factureze produsele la acelasi pret cu care le-a achizitionat de la societatea A care, pentru serviciile prestate, plateste un comision lunar in baza unei facturi.
Conform art. 2043 din Codul civil contractul de comision este mandatul care are ca obiect achizitionarea sau vanzarea de bunuri ori prestarea de servicii pe seama comitentului si in numele comisionarului, care actioneaza cu titlu profesional, in schimbul unei remuneratii numita comision.
Din punct de vedere al TVA, potrivit art. 128 alin. (2) din Codul fiscal , se considera ca o persoana impozabila, care actioneaza in nume propriu, dar in contul altei persoane, in calitate de intermediar, intr-o livrare de bunuri, a achizitionat si livrat bunurile respective ea insasi, in conditiile stabilite prin norme.
In acest sens, pct. 6 alin. (3) din normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabileste ca, persoana impozabila care actioneaza in calitate de comisionar, primind facturi pe numele sau de la comitentul vanzator sau, dupa caz, de la furnizor si emitand facturi pe numele sau catre comitentul cumparator ori, dupa caz, catre client, se considera ca actioneaza in nume propriu, dar in contul comitentului. Comisionarul este considerat din punctul de vedere al taxei cumparator si revanzator al bunurilor, indiferent daca actioneaza in contul vanzatorului sau al cumparatorului, respectiv se considera ca furnizorul ori, dupa caz, comitentul vanzator face o livrare de bunuri catre comisionar si, la randul sau, comisionarul face o alta livrare de bunuri catre comitentul cumparator sau, dupa caz, catre client. Daca, potrivit contractului, comisionarul actioneaza in numele si in contul comitentului ca mandatar, dar primeste si/sau emite facturi pe numele sau, acest fapt il transforma in cumparator revanzator din punctul de vedere al taxei. Din punct de vedere contabil, potrivit pct. 252 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 , in categoria veniturilor se includ atat sumele sau valorile incasate sau de incasat in nume propriu din activitati curente, cat si castigurile din orice alte surse. Activitatile curente sunt orice activitati desfasurate de o entitate, ca parte integranta a obiectului sau de activitate, precum si activitatile conexe acestora. Castigurile reprezinta cresteri ale beneficiilor economice care pot aparea sau nu ca rezultat din activitatea curenta, dar nu difera ca natura de veniturile din aceasta activitate. In contul de profit si pierdere, castigurile sunt prezentate, de regula, la valoarea neta, exclusiv cheltuielile aferente, la elementul "Alte venituri din exploatare". Veniturile din activitati curente se pot regasi sub diferite denumiri, cum ar fi: vanzari, prestari de servicii, comisioane, redevente, chirii, subventii, dobanzi, dividende. Sumele colectate de o entitate in numele unor terte parti, inclusiv in cazul contractelor de agent, comision sau mandat comercial incheiate potrivit legii, nu reprezinta venit din activitatea curenta, chiar daca din punct de vedere al TVA persoanele care actioneaza in nume propriu sunt considerate cumparatori revanzatori. In aceasta situatie, veniturile din activitatea curenta sunt reprezentate de comisioanele cuvenite. Asadar, in baza contractului incheiat intre cele doua societati, societatea B - comisionar vinde produsele societatii A - comitent, pe seama acesteia dar in nume propriu, in schimbul unui comision. Societatea A emite factura pentru bunurile vandute catre societatea B iar aceasta emite facturile (la aceeasi valoare) catre cumparatori.
Astfel, societatea B primeste facturi pe numele sau de la comitentul vanzator (societatea A) si emite facturi pe numele sau catre clienti, actionand in nume propriu, dar in contul comitentului.
Venitul realizat de societatea B din aceste operatiuni este reprezentat de comisionul cuvenit conform contractului, pentru care are obligatia sa emita o factura in conformitate cu prevederile art. 155 din Codul fiscal.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...