Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Impozitarea veniturilor din redevente
Publicat de catre Www.fiscalitatea.roNr. vizualizari: 5319 / Rating utilizatori: 4.83 din 3 voturi
Veniturile din redevente fac obiectul impozitarii in Romania potrivit art. 115 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal aplicandu-se cota de impozitare de 16%. Prin prezentarea certificatului de rezidenta fiscala, intr-adevar se face aplicarea dispozitiilor Convetiei pentru evitarea dublei impuneri dintre Romania si Germania, aplicandu-se cota de 3% prevazuta de art. 12 din Legea 29/2002. Determinarea impozitului datorat se realizeaza independent de modul in care partile convin sa stinga obligatia de plata reprezentata de redeventa.
Retinerea impozitului din veniturile impozabile obtinute din Romania de nerezidenti este realizata in conditiile art. 116 prin aplicarea corespunzatoare a regulilor de stabilire a cotelor conform art. 118 din Codul fiscal . Intr-adevar alin. (4) al art. 116 stabileste faptul ca impozitul se calculeaza, respectiv se retine in momentul platii venitului si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Notiunea de „momentul platii” nu presupune ca in lipsa unei plati efective efectuate direct nerezidentului nu devine exigibila obligatia de determinare si retinere a impozitului.
Ea ilustreaza faptul ca acest moment nu se stabileste in raport cu data la care se convine suma ce urmeaza a fi platita nerezidentului ci la momentul in care acesta realizeaza efectiv beneficiul in urma tranzactiei, indiferent ca este o plata direct in contul sau ca este este efectuata intr-un alt cont indicat de catre acesta sau ca face obiectul stingerii cau urmare a efectului compensarii obligatiilor reciproce. Chiar daca prin modul de stingere a obligatiei de plata convenit nu puteti face retinerea impozitului (spre exemplu prin transferul proprietatii asupra unui bun) platitorul de venit are in continuare obligatia declararii si platii impozitului pe veniturile nerezidentilor.
Prin urmare, in cazul in care obligatia privind redeventa se stinge prin compensare, determinarea si retinerea impozitului are loc la data la care aceasta produce efecte respectiv data la care se incheie acordul prin care partile convin sau constata compensarea. In raport de acest moment va fi determinat si termenul de plata a impozitului catre buget.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...