Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Declaratii ce trebuie depuse de catre asociatiile non-profit
Publicat de catre Www.fiscalitatea.roNr. vizualizari: 32151 / Rating utilizatori: 4.15 din 52 voturi
Deoarece am primit foarte multe intrebari cu privire la regimul fiscal la care sunt supuse organizatiile non-profit, am decis sa facem mai multe precizari referitoare la tratamentul care se aplica acestora, asa cum este reglementat in Codul fiscal.
Astfel, din punct de vedere fiscal, organizatiile nonprofit sunt considerate "contribuabili", potrivit dispozitiilor art. 13 din Codul fiscal si pct. 1 din Normele metodologice aprobate prin HG 44/2004 , cu modificarile si completarile ulterioare.
Asociatiile nonprofit nu sunt impozitate pentru veniturile de natura cotizatiilor si taxelor de inscriere, contributiilor membrilor si simpatizantilor, donatiilor, sponsorizarilor etc., asa cum sunt reglementate acestea la art. 15, alin. (2) din Codul fiscal, cu modificarile ulterioare.
Acestea sunt platitoare de impozit pe profit pentru sumele care depasesc echivalentul in lei a 15.000 euro din activitati economice, in conditiile exprese ale prevederilor art. 15, alin. (3) din Codul fiscal .
Conform dispozitiilor art. 34, alin. (5) din Codul fiscal , toate organizatiile nonprofit, indiferent ca desfasoara sau nu activitati economice, au obligatia de a declara impozitul pe profit anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul. Pentru anul 2011 acestea trebuie sa completeze si sa depuna formularul 101 conform instructiunilor date in baza OMFP 70/2012. In timpul anului nu se completeaza si nu se depune formularul 100.
Completeaza aceste asociatii formularul 101?
Trebuie amintit ca nu exista o metodologie publicata de completare a formularului 101 pentru organizatiile nonprofit, dar se are in vedere regula generala, cu mentiunea ca la rd.1 - 10 se trec veniturile si cheltuielile din activitatea nonprofit, asa cum sunt acestea inregistrate conform prevederilor OMFP 1969/2007 , dupa caz, la rd. 21 "alte venituri neimpozabile" se trec veniturile din activitatea nonprofit, iar la rd. 34 cheltuielile din aceasta activitate.
Ca urmare, la rd. 36 "Total profit impozabil/pierdere fiscala pentru anul de raportare, inainte de raportarea pierderii", nu va rezulta profit impozabil.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...