Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Detalii privind inchiderea exercitiului financiar
Publicat de catre Www.contabilul.roNr. vizualizari: 2855 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Exista cateva reguli clare in ceea ce priveste inchiderea exercitiului financiar. Daca le respectam intotdeauna, ramane de vazut. Daca ar trebui respectate, in aceasta privinta nu e nicio indoiala. Tocmai de aceea, o sa reluam aceste aspecte pe care trebuie sa le avem bine definite in activitatea noastra.
Iata, in concret, la ce anume facem referire:
- care sunt regulile si principiile ce trebuie urmate din punct de vedere contabil si fiscal, - care este exercitiul financiar, cum se organizeaza acest proces, - cine este responsabil si
- care sunt documentele pe baza carora se concretizeaza inchiderea exercitiului.
Exercitiul financiar reprezinta perioada pentru care trebuie intocmite situatiile financiare anuale si, de regula, coincide cu anul calendaristic. Durata exercitiului financiar este de 12 luni.
Exceptii:
- Exercitiul financiar al unei persoane juridice care se lichideaza incepe la data incheierii exercitiului financiar anterior si se incheie in ziua precedenta datei cand incepe lichidarea. Perioada de lichidare este considerata un exercitiu financiar, indiferent de durata sa. - Exercitiul financiar al unitatilor nou-infiintate incepe la data infiintarii, potrivit legii. - Exercitiul financiar pentru institutiile publice este anul bugetar.
Atentie!
Exercitiul financiar poate fi diferit de anul calendaristic in doua cazuri speciale mentionate de Legea contabilitatii, iar persoanele care opteaza pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic au urmatoarele obligatii:
a) sa intocmeasca si sa depuna raportari contabile anuale la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice; b) sa instiinteze in scris unitatea teritoriala a Ministerului Finantelor Publice despre exercitiul financiar ales, cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de inceputul exercitiului financiar ales. In acest scop, persoana trebuie sa faca dovada ca este sucursala a unei persoane juridice cu sediul in strainatate, respectiv filiala a unei societati-mama cu sediul in strainatate, care are exercitiul financiar diferit de anul calendaristic.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...