Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Infiintarea firmei in trei zile. Cat e mit si cat e adevar



Guvernul anunta ca o firma va putea fi infiintata in trei zile, dar realitatea arata ca nu este adevarat. De fapt trei zile este perioada de la adunarea tuturor actelor necesare, ceea ce inseamna inca cel putin sapte zile, potrivit avocatilor si consultantilor care ofera servicii pentru infiintarea de firme.

In schimb, in Franta o firma se poate infiinta in patru zile pentru ca se cer mai putine acte, iar antre­prenorii trebuie sa se adreseze catre mai putine institutii.

Pentru a infiinta o firma in Romania este nevoie de un drum pana la Registrul Comertului pentru rezer­va­rea numelui firmei, un drum la Administratia Financiara pentru obtinerea certificatului pentru sediu, unu la notar pentru declaratia de specimen de semnatura, unu la Aso­ciatia Locatarilor (daca sediul este intr-un bloc de lo­cuinte) pentru obtinerea aprobarii si un drum pana la banca pentru depunerea capitalului social. Doar ob­ti­ne­rea aprobarilor si actelor dureaza cel putin o saptamana.

Spre comparatie, in Franta cei care doresc sa isi in­fiin­teze o firma fac doar un drum la banca pentru de­pu­nerea capitalului social si unu la Registrul Co­mer­tu­lui, nefiind obligati sa rezerve numele firmei sau sa faca la notar declaratii de specimen de semnatura. incepand de ieri durata de infiintare va fi redusa la maximum trei zile, anunta in urma cu cateva zile fostul premier Emil Boc.

De fapt, avocatii, consultantii care se ocupa de infiin­tarea de firme, dar si antreprenorii pusi direct in fata faptului sustin ca doar obtinerea aprobarilor si a actelor du­reaza cel putin o saptamana, la care se vor adauga cele trei zile de care spunea Emil Boc pentru eliberarea certificatului firmei.

Intr-adevar, in vederea scurtarii perioadei de infiintare a unei societati de la 10 zile la 3 zile, Oficiul National al Registrului Comertului va introduce un nou sistem informatic integrat, prin care antreprenorul poate depune toate documentele necesare infiintarii unei societati online, fara costuri financiare suplimentare si cu economie substantiala de timp.

Potrivit acestui proiect, antreprenorul va trebui sa se prezinte in persoana la Oficiul Registrului Comertului sau la notar doar pentru ob­tinerea specimenului de semnatura si nu si pentru depu­nerea actelor.

Mai mult, plata online a tuturor ta­xe­lor pentru inregistrarea firmei va fi posibila prin "Sis­te­mul electronic de procesare a platilor online la ONRC".

Initiativa este de apreciat, sustin specialistii care ofera consultanta pentru infiintarea de firme, insa pro­ble­ma cea mai mare, cea a obtinerii aprobarilor si a actelor, ramane fara solutie.


sursa: zf.ro

Tags: infiintare firmaguverninfiintare firma trei zile


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Infiintarea firmei in trei zile. Cat e mit si cat e adevar
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special