Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Imobilizare corporala in curs de executie. Scoatere din evidenta



Intrebare:  In perioada 2008-2009 o societate colaboreaza cu o firma de consultanta care a elaborat un proiect de finantare pentru achizitia unui utilaj din fonduri structurale de catre societatea in cauza.

Suma platita catre firma de consultanta a fost inregistrata prin articolul contabil 231, 4426 = 401. Societatea a obtinut contractul de finantare, dar din cauza unor factori financiari proiectul nu a putut fi implementat. In 2010 se renunta astfel la contractul de finantare care se reziliaza. Ce se va intampla astfel cu soldul contului 231 si 4426?

Raspuns: La data rezilierii contractului de finantare valoarea imobilizarii corporale in curs de executie trebuia scoasa din evidenta prin formula contabila:

                                        6583        =        231
"Cheltuieli privind activele cedate     "Imobilizari corporale in
     si alte operatii de capital"                   curs de executie"

Art. 21 alin. (1) din Codul fiscal stabileste ca la determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
Asadar, cheltuiala astfel inregistrata nu este deductibila la determinarea profitului impozabil nefiind inregistrata in scopul obtinerii de venituri impozabile.

Daca contractul de finantare a fost reziliat in anul 2010 iar imobilizarea in curs de executie nu a fost scoasa din evidenta la acea data, in anul 2011 corectarea erorii se va efectua in conformitate cu prevederile pct. 63 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobata prin OMFP 3055/2009. Potrivit acestora, corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.

Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:

a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.
Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.

Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat. Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative. Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale.

Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor.

In notele la situatiile financiare trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorile constatate. Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii. In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.

Asadar, erorile constatate in contabilitate aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza la data constatarii fie pe seama rezultatului reportat - contul 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile", fie pe seama contului de profit si pierdere (erori nesemnificative).
Din punct de vedere fiscal, conform pct. 13 din Titlul II al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal , veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin si depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala .
 
Intrucat societatea si-a exercitat dreptul de deducere a TVA aferenta serviciilor achizitionate iar proiectul nu a mai fost implementat in vederea exploatarii obiectivului de investitii cu scopul realizarii de operatiuni taxabile, la scoaterea din functiune a investitiei societatea are obligatia sa ajusteze TVA dedusa initial. Ajustarea se va inregistra prin formula contabila:

                                    635        =        4426             
       "Cheltuieli cu alte impozite,     "TVA deductibila"
        taxe si varsaminte asimilate"

Tags: imobilizare corporala in curs de executiescoatere din evidentaachizitie utilajfonduri structuralefirma de consultantacodul fiscal


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Imobilizare corporala in curs de executie. Scoatere din evidenta
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special