BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Masuri de simplificare TVA pentru retururile de bunuri in spatiul comunitar - Cazul II
Refuzul bunurilor urmat de vanzarea lor ulterioara unui beneficiar din Romania In lipsa masurilor de simplificare, situatia este identica cu cea prezentata anterior, in sensul ca livrarea din Romania va fi tratata ca o livrare intracomunitara asimilata urmata de o achizitie intracomunitara asimilata.
Mai mult, obligativitatea inregistrarii in scopuri de TVA in statul primului beneficiar este dublata de faptul ca ulterior refuzului bunurilor acestea trebuie livrate in Romania unui alt beneficiar.
Explicand situatia fara aplicarea masurilor de simplificare, MEF utilizeaza notiunea de livrare intracomunitara asimilata pentru transferul bunurilor din celalalt stat membru in Romania la celalalt beneficiar, or in opinia noastra vorbim chiar de o livrare intracomunitara, deoarce, anterior transportului, furnizorul vinde bunurile celui de-al doilea beneficiar. Pentru intelegere, precizam ca livrarile/achizitiile asimilate sunt calificate de doctrina fiscala in materie de TVA ca fiind transferuri fara tranzactie.
Operatiunea este impozabila in Romania, prin taxare inversa de catre beneficiarul final; furnizorul, in baza codului de TVA obtinut prin inregistrarea in statul primului beneficiar (suntem in situatia in care nu aplicam masurile de sim- plificare...), va realiza o livrare scutita de TVA.
Obligatia inregistrarii in acel stat membru poate sa decurga din aplicarea unei obligatii asemanatoare celei instituite de art. 153 alin. (4) din Codul fiscal. Desigur ca aceasta obligatie urmareste identificarea unei persoane impozabile obligata la plata astfel ca daca operatiunea este scutita, obligatia dispare. In fapt observam ca ne invartim in cerc, deoarce pentru ca o livrare intracomunitara, chiar si asimilata, sa fie scutita de TVA, partile trebuie sa-si comunice reciproc codurile de inregistrare (obligatoriu din doua state membre diferite). Per a contrario, in lipsa inregistrarii, livrarea nu are cum sa fie scutita. In acest sens trebuie analizate dispozitiile art. 143 alin. (2) lit. a) Cod fiscal care scutesc de plata TVA operatiunile intracomunitare de bunuri efectuate catre o persoana care ii comunica furnizorului un cod valabil de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru.
In acest caz, simplificarea consta in posibilitatea furnizorului din Romania de a ignora prima tranzactie (livrare in primul stat membru).
Livrarea realizata de furnizor la al doilea beneficiar din Romania va fi tratata ca livrare locala realizata in Romania chiar daca bunurile au fost initial transportate din statul primului beneficiar. De asemenea, furni- zorul din Romania nu are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in statul primului beneficiar pentru a livra marfurile la al doilea beneficiar.
La fel ca si in cazul anterior, furnizorul va fi obligat sa-si ajusteze baza de impozitare in acord cu dispozitiile art. 138 lit. b) din Codul fiscal si, eventual, declaratiile de TVA in functie de momentul in care se invalideaza prima tranzactie.
Vizitati zilnic https://www.blogulspecialistului.ro/ pentru a afla totul despre TVA
Pentru a afla toate informatiile legate de legea contabilitatii accesati: www.buletinuloficial.ro