BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Regimul de TVA aferent reparatiilor efectuate in perioada de garantie si Postgarantie - Cazul II
Trimiterea bunurilor la reparat dupa expirarea perioadei de garantie si returul lor in Romania.
Reparatiile postgarantie, realizate cu plata (inclusiv inlocuirea de partile omponente), sunt considerate nontransfer de bunuri si nu o achizitie intracomunitara asimilata in statul membru unde se realizeaza reparatiile.
Cumparatorul din Romania are obligatia inregistrarii bunurilor trimise spre reparare in registrul de nontransferuri, iar furnizorul care asigura serviciul de reparatii va nregistra bunurile primite spre reparare in registrul bunurilor primite.
Aplicand acest regim de nontransfer, cumparatorul din Romania nu este obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA in celalalt stat membru, daca bunurile se reintorc dupa reparatii la el.
Inlocuirea partilor componente nu este o livrare intracomunitara de bunuri, fiind considerata o operatiune accesorie serviciului de reparatii si inclusa in acest serviciu.
Pentru reparatiile efectuate, inclusiv valoarea partilor componente inlocuite, sunt aplicabile prevederile art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 din Codul fiscal, in speta daca beneficia- rul comunica codul de TVA din Romania furnizorului, facturarea se va realiza fara TVA, urmand sa impoziteze operatiunea prin taxare inversa in Romania.
Inlocuirea bunurilor defecte sau a partilor defecte in perioada de garantie sau postgarantie.
Independent, daca cumparatorul stie sau ar trebui sa stie despre bunurile sau componentele inlocuite si indiferent daca se percepe o plata, respectiv indiferent daca bunurile sunt sau nu sunt in perioada de garantie, din punctul de vedere al circulatiei bunurilor se trateaza ca un nontransfer.
Inlocuirea bunurilor sau a partilor componente defecte este considerata o prestare de servicii de reparatii al carei regim fiscal se stabileste conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuta din Codul fiscal, impozitarea serviciului fiind realizata prin taxare inversa.
Aplicarea regimului de non-transfer este conditionata de inregistrarea bunurilor defecte in registrul de nontransferuri, urmata de o radiere, dupa primirea bunurilor in locul celor defecte. In mod similar, persoana din celalalt stat membru, unde se efectueaza reparatia, are obligatia inregistrarii bunurilor defecte in registrul bunurilor primite.
Vizitati zilnic https://www.blogulspecialistului.ro/ pentru a afla totul despre TVA.
Pentru a afla toate informatiile legate de legea contabilitatii accesati: www.fiscalitate.edrs.ro