BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Fiscalitatea românească?
Mereu şi implacabil gravidă!
Ştiu că pare cu totul neverosimil, însă Ministerul Finanţelor estimează că, în total, contribuabilii români, persoane fizice şi juridice, plătesc... 420 de taxe şi impozite! 420! Banca Mondială a identificat în România aproximativ 100 de taxe şi impozite pe care trebuie să le plătească firmele.
Cu alte cuvinte, mai mult decât dublu faţă de oricare dintre celelalte ţări ale Uniunii Europene, cel mai aproape de noi se situându-se Polonia, cu 40 de taxe şi impozite! Este vorba despre: 12 contribuţii sociale pe an, 12 taxe pe valoarea adăugată, impozitul pe teren, impozitul pe clădiri, impozitul pe profitul companiei, taxele de urbanism şi aşa mai spre foarte departe! În afară de aceste obligaţii, firmele mai trebuie să achite încă 100 de taxe neevidenţiate, aşa-zisele "taxe parafiscale" ("tarife", "contribuţii", "comisioane" şi "timbre").
Mărturisesc! Am fost cât se poate de entuziast in ziua în care portofoliul de la Economie şi Finanţe a încăput pe mâna unui liberal. Am văzut în aceasta promisiunea unei stimulări reale a companiilor româneşti, a iniţiativei private în general. Am aşteptat, cu multă răbdare, "şocul" pe care l-am considerat întotdeauna absolut necesar pentru România trecerea bruscă, abruptă de la economia de subzistenţă la cea de maxim profit. Fiecare lună care a trecut de atunci a însemnat însă încă un interval de încordare, în care încrederea iniţială îmi era tot mai mult înşelată.
...Între timp au trecut multe luni. Luni care s-au adunat făcându-se ani. Ani în care impozitele şi taxele nu numai că nu şi-au rărit rândurile, dar au continuat în mod constant să se înmulţească. Dacă ar fi să acordăm acum premiul pentru "Cel mai fertil pântec purtător de biruri", statul român ar ieşi de departe învingător, lăsându-şi cu ochii în soare concurenţa. Într-o economie cât o Chină a taxelor, fiscalitatea românescă rămâne mereu şi implacabil gravidă. Fiecare an este prilejul unui şir interminabil de botezuri. Ultimul? Nou-născutul poartă numele de "Impozit pe primele de Craciun sau de Paşte, cadourile de Ziua Copilului, abonamentele de telefon sau pe mijloacele de transport în comun primite de la serviciu". Un nume cam lung, e drept. Un nume pe care însă, din păcate, vom ajunge să îl memorăm cu toţii!