Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Calcul grad de indatorare
Publicat de catre Irina ComaNr. vizualizari: 11502 / Rating utilizatori: 4.83 din 3 voturi
Intrebare: In cazul in care societatea are imprumuturi de la asociati sub forma de creditari efectuate atat in banca cat si in casierie, cu dobanda zero, creditari atat in lei cat si in eur, aceste sume din contul 4551 se iau in calculul gradului de indatorare?
Avand in vedere ca s-a creditat societatea si in Eur, la 31.12.2009 s-au inregistrat diferente de curs valutar prin reevaluarea imprumutului in eur. Aceste diferente de curs sunt deductibile fiscal?
Un contract de leasing se ia in calculul gradului de indatorare?
Analog, pentru diferentele de curs valutar aferente unui contract de leasing, incheiat in decembrie 2009, pentru care nu s-a inregistrat in 2009 nici o cheltuiala cu dobanda, dar pentru care s-au inregistrat diferente de curs la 31.12 prin reevaluare.
Raspuns: Daca imprumuturile de la asociati au termen de rambursare peste un an, sau termen de rambursare mai mic de un an, in situatia in care exista prelungiri ale acestui termen, iar perioada de rambursare curenta, insumata cu perioadele de rambursare anterioare ale creditelor sau imprumuturilor pe care le prelungesc, depaseste un an, chiar daca au dobanda zero – se iau in calculul gradului de indatorare pentru analiza deductibilitatii pierdereii nete din diferente de curs valutar aferente acestor creditari.
Daca din reevaluarea imprumutului de la asociati a rezultat pierdere neta (cheltuielile cu diferentele de curs valutar au fost mai mari decat veniturile din diferente de curs valutar aferente acestor imprumuturi), atunci se calculeaza gradul de indatorare pentru determinarea deductibilitatii acestora, luand in calculul acestuia sumele din 4551.
Daca gradul de indatorare este mai mare decat 3, atunci pierderea neta din diferenta de curs valutar in legatura cu aceste imprumuturi de la asociati este nedeductibila la calculul impozitului pe profit, urmand sa se analizeze deductibilitatea acesteia in perioadele urmatoare.
Contractul de leasing nu se ia in calculul gradului de indatorare, si nici nu se limiteaza deductibilitatea pentru pierderea neta din diferentele de curs in legatura cu acesta.
Aceasta pierdere este integral deductibila.
Conform normeleor metodologice aplicare a art 23din Codul fiscal pct.63 alin 1: ”prin capital imprumutat se intelege totalul creditelor si imprumuturilor cu termen de rambursare peste un an incepand de la data incheierii contractului, cu exceptia celor prevazute la alin. (4) al art. 23 din Codul fiscal, indiferent de data la care acestea au fost contractate.”
Conform art 23 alin 4:„(4) Dobanzile si pierderile din diferente de curs valutar, in legatura cu imprumuturile obtinute direct sau indirect de la banci internationale de dezvoltare si organizatii similare, mentionate in norme, si cele care sunt garantate de stat, cele aferente imprumuturilor obtinute de la institutiile de credit romane sau straine, institutiile financiare nebancare, de la persoanele juridice care acorda credite potrivit legii, precum si cele obtinute in baza obligatiunilor admise la tranzactionare pe o piata reglementata nu intra sub incidenta prevederilor prezentului articol.”
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...