Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Factura de la nerezident, Cum completez Declaratia 205?



Intrebare:

Pentru ca am avut factura de la un nerezident anul trecut, acum trebuie sa fac declaratia 205?

Raspuns:

Potrivit Ordinului Nr. 2.371 din data de 12 decembrie 2007, pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, publicat in: Monitorul Oficial Nr. 878 din 21 decembrie 2007:

Declaratia 205 se completeaza si se depune de catre platitorii de venit care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa, cu exceptia veniturilor de natura salariala si asimilate acestora, conform titlului III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Acest lucru inseamna ca, numai pentru venituri impozitate, conform titlului III se depune declaratia 205, adica numai in relatia cu persoane fizice. Impozitul se retine la sursa numai in cazul in care venitul se si plateste persoanei, cu exceptia dividendelor pentru care impozitul se achita pana la finele anului, chiar daca dividendele nu s-au achitat, ci doar s-au distribuit.

In concluzie, faptul ca aveti o factura nu genereaza obligativitatea de a depune declaratia 205. Daca exista factura, cel mai probabil este emisa de catre o persoana juridica nerezidenta, deci exclus sa se aplice declaratia 205. La plata facturii, se va retine un impozit in functie de conditiile existente si se va genera obligatia unei declaratii, dar potrivit titlului V din Codul Fiscal, nu titlului III, cu termen 28 februarie a anului urmator, pana in 2009 si termen 30 iunie a anului urmator, incepand din anul 2010:

Art. 119 - Declaratii anuale privind retinerea la sursa

(1) Platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor, cu exceptia platitorilor de venituri din salarii, conform prezentului titlu, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana la data de 30 iunie a anului fiscal curent pentru anul expirat.

Declaratia nu are numar, dar formularul il regasiti pe siteul ANAF:

http://www.anaf.ro/public/wps/portal/ANAF/AsistentaContribuabili/formulare

Declaratie informativa privind impozitul retinut si platit pentru veniturile cu regim de retinere la sursa/venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti (HG 1861/2006)

Formular - Platitorii de venituri depun aceasta declaratie la autoritatea fiscala competenta pana la data de 28, respectiv 29 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care s-a platit impozitul.


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Factura de la nerezident, Cum completez Declaratia 205?
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special