Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum devin microintreprinderile platitoare de impozit pe profit
Nr. vizualizari: 1627 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
E o certitudine: microintreprinderile numai exista.
Desi legiuitorul nu a abrogat expres prevederile din Codul fiscal referitoare la regimul de impozitare specific microintreprinderilor, incepand cu data de 1 ianuarie 2010 acestea si-au incetat existenta. Legiuitorul a simplificat procedura de inregistrare a acestora ca platitoare de impozit pe profit. Cum vom proceda pentru a schimba regimul de impozitare?
Vectorul fiscal al contribuabililor care la 31 decembrie 2009 erau inregistrati in evidentele fiscale ca platitori de impozit pe venitul microintreprinderilor se modifica, din oficiu, incepand cu 1 februarie 2010, de catre organul fiscal competent.
Incepand cu obligatiile aferente lunii ianuarie 2010, cu termen de declarare 25 februarie 2010, contribuabilii care la 31 decembrie 2009 erau inregistrati in evidentele fiscale ca platitori de impozit pe venitul microintrerinderilor se inregistreaza ca platitori de impozit pe profit.
Important
Incepand cu obligatiile aferente lunii ianuarie 2010, cu termen de declarare 25 februarie 2010, se inregistreaza, din oficiu, luna calendaristica drept perioada fiscala pentru plata impozitelor si contributiilor aferente veniturilor din salarii.
Concluzie
Trecerea microintreprinderilor la regimul de impozitare bazat pe plata impozitului pe profit este simpla, organul fiscal deruland aceasta procedura din oficiu.
De asemenea, perioada fiscala pentru plata impozitelor si contributiilor aferente veniturilor din salarii se va modifica din oficiu, devenind luna calendaristica.
Asadar, numai este necesar sa depunem la organul fiscal declaratia de mentiuni pentru modificarea vectorului fiscal, intrucat organul fiscal opereaza modificarile din oficiu.
Acte normative aplicabile:
Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 101/2010 privind modificarea din oficiu a vectorului fiscal pentru contribuabilii care la 31 decembrie 2009 erau inregistrati ca platitori pe venitul microintreprinderilor
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...