BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Compensare externa facturi intre un rezident si un nerezident
Intrebare: Firma x din Romania platitoare de TVA, achizitioneaza si livreaza marfa de la/catre firma y din UE (Franta) platitoate de TVA. Firma y achizitioneaza si livreaza marfa de la/catre firma x.
Raspuns: Potrivit reglementarilor in vigoare, compensarea creantelor/datoriilor reciproce intre o societate comerciala romana si o societate comerciala straina nu este supusa niciunei restrictii specifice, fiind aplicabile prevederilor cu caracter general din Codul civil roman (art. 1091, art. 1143-1153), in masura in care cele doua societati au convenit ca raporturile juridice dintre ele sa fie guvernate de legea romana.
Pentru compensarea creantelor/datoriilor reciproce ale unei societati comerciale romane si ale unei societati comerciale straine nu este necesara utilizarea vreunui model anume de proces-verbal (ordin) de compensare ci, pentru ca operatiunea de compensare sa poate fi inregistrata in contabilitate, este nevoie sa se intocmeasca un inscris bilateral in care sa se mentioneze facturile, contractele, notele de comanda etc. care au generat creantele/datoriile reciproce si modul in care se face stingerea sumelor in urma compensarii (se poate merge inclusiv pe modelul ordinelor de compensare folosite intre persoanele juridice romane).
Totodata, in conformitate cu Norma BNR 26/2006 compensarea intre un rezident si un nerezident este considerata operatiune nemonetara de natura balantei de plati si este supusa raportarii catre BNR – Directia statitisca, pana la data de 20 a lunii urmatoare celei pentru care se face raportarea, conform art. 1 si art. 9 din Norma.