Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Modalitati de diminuare a fondului de salarii
Nr. vizualizari: 2103 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
In contextul actual, in care in totmaimulte cazuri adunarile generale ale asociatilor sau actionarilor dicteaza masuri de austeritate, inclusiv in zona salariala, sunt necesare solutii prompte de realizare a obiectivului propus.
Prezentarea succinta a acestora are rolul de a sublinia avantajele unor masuri mai putin formale si care nu produc efecte in mod ireversibil intr-o perioada scurta.
Asadar, in vederea realizarii unui obiectiv de reducere a fondului de salarii anual, cu un procent situat in jurul cifrei de 5%, pot fi avute in vedere cåteva variante, permise de lege.
Modificarea contractului individual de munca este reglementata de art. 41-48 din Codul muncii, cu completarile simodificarile ulterioare, si implica obligatoriu acordul salariatului.
Conform dispozitiilor art. 41 alin. (3) lit. e) din Codul muncii, cu completarile si modificarile ulterioare: „modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente: e) salariul“.
Potrivit dispozitiilor art. 17 alin. (1) din Codul muncii, cu modificarile ulterioare, „anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice“.
Conform art. 17 alin. (4) din Codul muncii, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatului, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil.
Actul aditional se inregistreaza la Inspectoratul teritorial de munca.
Masura se detaseaza ca fiind cea mai complexa, cu o derulare pe o perioada mai intinsa si produce efecte ce vor putea fi indreptate prin parcurgerea unei noi proceduri similare.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...