BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Taxe si impozite Responsabilitatea indeplinirii obligatiilor fiscale
Problema:
As dori sa stiu daca se poate prezenta administratiei finantelor
publice o situatie prin care prezint faptul ca nu incasez sume de la
clienti de 3 luni si de aceea nu pot plati nici impozitele si nici
taxele la timp sau daca pot cere urmarirea clientilor mei.
Solutie:
Responsabilitatea indeplinirii obliga tiilor fiscale revine exclusiv si in totali tate persoanei obligate la plata. Ca urmare a acestei reguli, de la care se deroga doar in cazurile angajarii raspunderii personale a administratorului, asociatului sau altor persoane juridice in conditiile art. 27 si 28 din Codul de procedura fiscala, organele fiscale nu pot fi silite sa intreprinda masuri impotriva unor terti debitori ai persoanei obligate la plata.
Cu toate acestea, in cazul in care nu este efectuata plata la scadenta, organele fiscale, prin intermediul compartimentelor de executare silita, pot initia masurile de executare atat impotriva de bitorului, cat si impotriva tertilor, fiind insa libere sa decida asupra oportunitatii uneia dintre modalitatile de executare.
Aceasta poate fi directa asuprasu melor din casierie prin poprirea disponibilului din conturile debitorului, prin sechestrarea si valorificarea bunurilor mobile si imobile ale acestuia, dar, fara indoiala, si prin poprirea sumelor datorate de terti in conditiile art. 149 si 150 din Codul de procedura fiscala.
In mod practic, colaborarea cu organul de executare este permisa si posibila, prezentarea unor modalitati si surse de stingere a obligatiilor de plata cu mult mai putin costisitoare decat executarea silita mobiliara si imobiliara putand fi cu usurinta insusita ca mijloc rapid si eficient de incasare a creantelor fiscale.
In aceste conditii, este posibila initiativa dvs. de informare a organului fiscal cu privire la posibilitatea executarii societatii prin poprire asupra sumelor datorate de catre terti. In acest sens, este ne cesara nu numai o lista a acestor terti, dar, pentru a fi certa calitatea acestora de debitori si apoi posibila executarea silita prin poprire, este necesara prezentarea inscrisurilor din care rezulta obligatia de plata (contracte, comenzi etc.), dar si caracterul exigibil al sumelor.
Aceasta din urma caracteristica nu este obligatorie pentru insituirea popririi de oarece, potrivit art. 149 alin. (1) din Co dul de procedura fiscala, pot fi po prite si sumele datorate in viitor, nescadente la data cererii adresate organului fiscal.
Exigibilitatea creantei detinute fata de debitori va avea relevanta din perspectiva operativitatii masurilor de executare, putand avea un rol suplimentar de persuasiune.
Trebuie avut in vedere si faptul ca, in paralel cu masurile de executare propuse, pot fi luate si alte masuri de executare direct catre societatea debitoare.