BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Deductibilitatea TVA-ului din combustibil
Intrebare: Combustibilul aferent de 7,5l/100 km la deplasarile in delegatie cu masina firmei este deductibil in continuare ? Daca da TVA-ul aferent acestui combustibil este deductibil sau nu ?
Raspuns: Contravaloarea combustibilului consumat pentru deplasarea cu autoturismul proprietate personala in interes de serviciu este in continuare cheltuiala deductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil daca se respecta consumul de 7,5 litri carburant la 100 km parcursi pe distanta cea mai scurta asa cum se reglementeaza prin H.G. nr. Nr. 1860 din 21 decembrie 2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului.
Deductibilitatea acestor cheltuieli este reglementata prin articolul 21 alineatul 2 litera e) conform caruia sunt considerate cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri si cheltuielile de transport si de cazare in tara pentru salariati. Contravaloarea combustibilului decontat salariatului la intoarcerea din deplasare este echivalenta cu cheltuielile de transport pentru salariati.
Referitor la suma TVA inscrisa pe bonurile fiscale prezentate prin decontul de cheltuieli, consider ca nu poate fi o suma deductibila deoarece combustibilul nu este aferent unui vehicul care se incadreaza in exceptiile reglementate pentru limitarea dreptului de deducere a TVA asa cum sunt enumerate prin articolul 1451 din Codul fiscal.
Autoturismul salariatului nu se incadreaza in categoria vehiculelor utilizate pentru transportul de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii deoarece:
- firma dvs. nu detine in patrimoniu acest vehicul;
- firma dvs. nu are incheiat un contract de leasing sau de comodat sau de inchiriere pentru utilizarea vehiculului;
- deplasarea se efectueaza in tara, iar prin art. 1451 legiuitorul se refera strict la locul de desfasurare al activitatii.
De asemenea, asa cum se precizeaza la punctul 451 din normele de aplicare elaborate pentru aplicarea art. 1451 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, la alineatul 1 litera f) vehiculele utilizate exclusiv pentru transportul personalului la si de la locul de desfasurare a activitatii reprezinta vehiculele utilizate de angajator pentru transportul angajatilor in scopul desfasurarii activitatii economice:
- la si de la resedinta acestora sau locul convenit de comun acord la sediul angajatorului;
- la si de la sediul angajatorului la locul in care se desfasoara efectiv activitatea;
- la si de la resedinta angajatilor sau locul convenit de comun acord la locul de desfasurare a activitatii.
Cu toate acestea, astfel de vehicule se incadreaza la exceptii numai daca exista dificultati evidente de a gasi alte mijloace de transport si daca exista un acord colectiv intre angajator si angajati prin care angajatorul se obliga sa asigure gratuit acest transport.
Daca situatia dvs. nu se incadreaza in exceptiile privind dreptul de deducere a TVA aferenta combustibilului va recomand sa inregistrati pe cheltuieli de deplasare (inclusiv TVA) intreaga suma achitata de salariat prin bonul fiscal.