Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Si totusi, noi ce impozit platim in 2010?



3 luni pana in 2010. Atat a mai ramas... Pe fond de criza economico-financiaro-politica (probabil si de identitate), nu stim inca ce impozit vom plati anul viitor. Vom avea in continuare impozitul minim si cotele actuale de impozit forfetar sau vom migra catre un alt sistem?

Ce stim sigur pana acum, referitor la Codul fiscal 2010, este ca s-au efectuat modificarile referitoare la armonizarea legislatiei europene, ca s-au majorat taxele si impozitele locale, ca au fost scutite de la impozite cultele religioase si ca firmele isi vor putea transfera fara impozit sediul social in UE in cazul in care vor pastra un sediu permanent in Romania.

Nu stim inca nimic sigur, insa, referitor la impozitul pe profit si venit sau la modificarea sau nu a cotei TVA.

Prevederile din Codul Fiscal cu privire la cotele de impozitare expira la sfarsitul lui 2009! Iar oamenii de afaceri spun, pe buna dreptate, ca este deja foarte tarziu, lipsa acestei informatii esentiale impiedicandu-i sa-si faca orice plan de afaceri pentru un 2010 oricum puternic afectat de criza economico-financiara.
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 


Codul Fiscal spune ca microintreprinderile isi calculeaza impozitul cu o cota de 3% valabila pentru anul 2009 (2% in 2007 si 2,5% in 2008). Daca impozitul datorat este mai mic decat impozitul minim anual, atunci microintreprinderile sunt obligate la plata impozitului din grila forfetara. Pe cale de consecinta, in situatia in care nu se va fixa si pentru anul 2010 o valoare de impozitare pentru microintreprinderi, multe dintre societatile comerciale cu cifre de afaceri mici vor fi obligate sa plateasca niste impozite mult prea mari raportat la capacitatea lor efectiva de plata.

Oamenii de afaceri sunt de parere ca impozitul forfetar ar trebui urgent modificat dat fiind faptul ca nu a dat rezultate. "Noi cerem cateva schimbari pentru ca acest forfetar sa fie corect. In primul rand, sa fie diferentiat pe ramuri de activitate. Sa fie taxate mai mult domeniile cu evaziune mare, mai ales ca ramurile care-si ascund profitul si care an de an raporteaza cele mai mici profituri sunt alcoolul, petrolul, tutunul, adica tocmai acelea unde se castiga cel mai mult", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.

"Impozitul minim trebuie desfiintat pentru firmele care nu au activitate sau care castiga pana la 20.000 de euro/an. De ce sa omori firmele de la coltul strazii care obtin doar cateva sute de milioane de lei vechi? Noi cerem ca impozitul sa se aplice doar firmelor care obtin o cifra de afaceri mai mare de un miliard de lei vechi, circa 20.000 de euro pe an. Acestea platesc TVA si contributii sociale, iar daca dau faliment vor trimite zeci de mii de oameni in somaj!

Probabil ca si guvernantii vor opta pentru aceasta masura, mai ales ca, de la inceputul anului, peste 145.000 de firme s-au inchis sau si-au suspendat activitatea. Datele facute public de Oficiul National al Registrului Comertului arata ca, din mai si pana la finele lunii august, un numar de 105.537 de intreprinzatori si-au suspendat activitatea, in timp ce alti 45.000 au ales sa-si lichideze afacerile.", a mai declarat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.

Sursa: Contabilul.ro


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Si totusi, noi ce impozit platim in 2010?
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special