BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Provizioane – cu sau fara TVA?
Mirela Paunescu
lector univ. drd. ASE, consultant fiscal
auditor financiar, expert contabil
O intrebare frecvent intalnita printre specialisti vizeaza valoarea care trebuie recunoscuta pentru deprecierea creantelor. Se ia in considerare si TVA sau nu? In opinia noastra, raspunsul il gasim daca analizam pentru ce se constituie ajustarea de valoare a creantelor, denumita in continuare provizion, conform Codului fiscal.
Astfel, ajustarea de valoare este inregistrata pentru a aduce creanta la valoarea probabil recuperabila. In continuare, raspunsul este usor. Facem o incursiune in Codul fiscal, art. 22 alin. (1) si constatam ca societatea are posibilitatea sa constituie provizioane pentru deprecierea creantelor deductibile din punct de vedere fiscal in doua situatii:
I. Alin. (1) lit. c) din articolul mentionat anterior dispune ca sunt deductibile provizioanele constituite in limita unui procent de 30% incepand cu data de 1 ianuarie 2006, din valoarea creantelor asupra clientilor, inregistrate de catre contribuabili, care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
1. sunt inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2004;
2. sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
3. nu sunt garantate de alta persoana;
4. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
5. au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului.
II. Alin. (1) lit. j) din articolul mentionat anterior dispune ca sunt deductibile provizioanele constituite in limita unui procent de 100% din valoarea creantelor asupra clientilor, inregistrate de catre contribuabili, care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
1. sunt inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2007;
2. creanta este detinuta la o persoana juridica asupra careia este declarata procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotararii judecatoresti prin care se atesta aceasta situatie;
3. nu sunt garantate de alta persoana;
4. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
5. au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului.
Fara a cita Codul fiscal, atragem atentia asupra faptului ca atat Codul fiscal cat si normele lui de aplicare se refera la „creante“, ceea ce inseamna ca valoarea TVA este inclusa in suma deductibila. Pentru a decide daca TVA este un cost sau nu pentru societate, trebuie sa studiem art. 138 din Codul fiscal, articol ce enunta situatiile in care baza de impozitare a TVA se ajusteaza. Astfel, conform lit. d) a articolului mentionat, ajustarea TVA se face in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului debitorului.
Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, hotarare ramasa definitiva si irevocabila. Conform normei de aplicare a Codului fiscal, ajustarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata este permisa numai in situatia in care data declararii falimentului beneficiarilor a intervenit dupa 1 ianuarie 2004, inclusiv pentru facturile emise inainte de aceasta data, atunci cand contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate si taxa pe valoarea adaugata aferenta consemnata in aceste facturi nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului.
Remarcam ca exista 3 situatii diferite in ceea ce priveste TVA: se pronunta printr-o hotarare inchiderea procedurii de faliment a debitorului, hotarare ramasa definitiva, si, respectiv, nu exista o hotarare de inchidere a falimentului, dar si in aceasta situatie pot exista doua cazuri, cand s-a declarat anterior intrarea in faliment si, respectiv, cand nu este declarata deschiderea falimentului. In cazul in care exista hotarare de inchidere a falimentului ramasa definitiva si irevocabila, TVA se poate ajusta in favoarea contribuabilului, ceea ce inseamna ca nu reprezinta un cost, o pierdere pentru societate; altfel TVA devine o pierdere suportata de societate.
Pentru mai multe detalii apasa aici