Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reflectarea contabila si fiscala a dreptului limitat de deducere a TVA



Inregistrarea TVA datorata la momentul achizitiei

Incepand cu data de 1 mai 2009, indiferent de locul unde este stabilit furnizorul, in Romania, intr-un stat tert sau intr-un stat membru, un cumparator persoana impozabila stabilita in Romania, inregistrata in scopuri de TVA, nu are dreptul sa deduca suma TVA datorata la momentul achizitiei unui autoturism cu greutatea sub 3.500 kg si un numar de cel mult 9 scaune de pasageri. In egala masura, pentru astfel de vehicule nu este deductibila nici cheltuiala cu combustibil si TVA aferenta acestora.

Pentru un autoturism achizitionat se datoreaza TVA in orice situatie: pentru efectuarea unui import, a unei achizitii intracomunitare sau a unei achizitii de la un furnizor roman. Tocmai de aceea, suma TVA datorata si achitata trebuie inregistrata in mod distinct in evidenta contabila si fiscala chiar daca este nedeductibila fiscal atat din punctul de vedere al impozitului pe profit, cat si din punctul de vedere al TVA.

Recunosc faptul ca, pentru mine, evidenta contabila este la fel de importanta ca evidenta fiscala si tocmai de aceea, in expunerea acestor constatari, opinii, recomandari si propuneri necesare pentru evitarea unori erori de interpretare a legislatiei elaborate in regim de urgenta, nu stiu cu ce sa incep: cu inregistrarile contabile sau cu evidentele fiscale?

Totusi, deoarece evidenta fiscala se poate verifica prin inregistrarile contabile reflectate sistematic intr-o balanta de verificare a conturilor, incep cu:

Inregistrari contabile si constatari fiscale

In contextul prevederilor O.U.G. nr. 34/2009, propun ca suma TVA datorate de cumparator sau utilizator la momentul faptului generator si al exigibilitatii taxei sa fie inregistrata initial in contul 4426 denumit „TVA deductibila“ prin O.M.F.P. nr. 1.752 din 17 noiembrie 2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene.

Deci, nu trebuie sa evitati inregistrarea contabila:

4426 = 401, in situatia in care efectuati achizitia de combustibil
auto reflectata prin formula contabila 3022 = 401;
sau

4426 = 404, in situatia in care efectuati achizitia unui autoturism
reflectata prin formula contabila 213 = 404;
sau

4426 = 4427, in situatia in care efectuati achizitia intracomunitara
a unui autoturism nou sau second-hand pentru care furnizorul
nu a aplicat regimul special de taxare.

Aceasta propunere de inregistrare rezulta din faptul ca, prin O.U.G. nr. 34 din 11 aprilie 2009 nu s-a interzis cu desavarsire dreptul de deducere, acest drept fiind doar limitat, pe o perioada determinata, de la 1 mai 2009 la 31 decembrie 2010. In acest context, legiuitorul nu a modificat art. 145 denumit „Sfera de aplicare a dreptului de deducere“, ci a introdus un nou articol, art. 1451 „Limitari speciale ale dreptului de deducere“.

Daca intr-adevar se dorea excluderea din sfera taxei a dreptului de deducere pentru achizitia de autoturisme si combustibil auto, ar fi fost completat alin. (5) al art. 145 prin care se precizeaza in mod expres ,,Nu sunt deductibile:

a) taxa aferenta sumelor achitate in numele si in contul clientului si care apoi se deconteaza acestuia, precum si taxa aferenta sumelor incasate in numele si in contul altei persoane, care nu sunt incluse in baza de impozitare a livrarilor/prestarilor efectuate conform art. 137 alin. (3) lit. e);

b) taxa datorata sau achitata pentru achizitiile de bauturi alcoolice si produse din tutun, cu exceptia cazurilor in care aceste bunuri sunt destinate revanzarii sau pentru a fi utilizate pentru prestari de servicii.“

Retineti!

Deducerea TVA la autoturisme nu a fost eliminata din sfera dreptului de deducere, fapt recunoscut „in mod tacit“ prin inserarea unui nou articol din care rezulta ca un astfel de drept nu a fost anulat, ci doar suspendat pe termen limitat.

Taxa aferenta autoturismelor ramane in sfera dreptului de deducere in baza alin. (2) art. 145 prin care se face precizarea ca ,,Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:

a) operatiuni taxabile;

b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate...

c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 143, 144 si 1441;

d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1 – 5 si lit. b);

e) operatiunile prevazute la art. 128 alin. (7) si la art. 129 alin. (7)“.

La inregistrarile contabile propuse, am avut in vedere semnificatia fiscala a taxei pe valoarea adaugata, preluata de la art. 1251 din Codul fiscal prin care se defineste, in mod distinct:

la punctul 29: „taxa deductibila“ definita drept „suma totala a taxei datorate sau achitate de catre o persoana impozabila pentru achizitiile efectuate“.

Nota:

Aici se poate incadra taxa datorata pentru achizitia de autoturisme si combustibil auto!

Din punct de vedere contabil, taxa deductibila corespunde contului 4426 reglementat prin O.M.F.P. nr. 1.752/2005.

  • la punctul 30: „taxa de dedus“ definita drept taxa aferenta achizitiilor, care poate fi dedusa conform art. 145 alin. (2) – (4);
  • la punctul 31: „taxa dedusa“ definita drept taxa deductibila, care a fost efectiv dedusa;

Pentru mai multe detalii apasa aici


Tags: inregistrare tvaTVAdeducere tvacontabile


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Reflectarea contabila si fiscala a dreptului limitat de deducere a TVA
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special