BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Contabilizarea vanzarii bunurilor cu plata in rate
Entitatile care isi desfasoara activitatea in sfera comertului practica pentru anumite produse, in vederea sporirii atractiei cumparatorilor, un sistem de vanzari cu plata in rate.
De regula, se vand cu plata in rate bunuri de folosinta indelungata si cu valoare mare, cum ar fi: articole de mobilier, aparatura electrocasnica si electronica, atat pentru persoane fizice, care pot fi si salariati din cadrul entitatii, cat si catre persoane juridice.
In cadrul politicii de vanzari, entitatea isi stabileste ca obiectiv distinct gama de bunuri destinate vanzarii cu plata in rate, precum si modul de publicitate a acestei activitati.
Indiferent de cumparator, vanzarea de bunuri cu plata in rate presupune incheierea unui contract de vanzare-cumparare in rate intre entitatea vanzatoare si client.
![]() |
TESTEAZA GRATUIT: este inceputul succesului pentru cariera ta! Click aici! |
In cazul in care vanzarea se efectueaza catre populatie, deci clientul este persoana fizica, in vederea incheierii unui astfel de contract, acesta trebuie sa indeplineasca, de regula, anumite criterii:
In cazul vanzarii catre o alta entitate, clientul persoana juridica va pune la dispozitia entitatii vanzatoare, documentele care sa contina datele de identificare ale entitatii cumparatoare.
In general, la incheierea contractului se achita un avans, care poate reprezenta o cota de 30 40% din valoarea bunurilor, iar diferenta se imparte in cote egale, denumite rate. Ratele sunt impartite in cote egale, si pot fi lunare, trimestriale sau pe alte perioade de timp, in functie de bunurile achizitionate.
Pentru vanzarea in rate la care intervine creditul comercial se percepe o dobanda ce are aceeasi scadenta cu ratele. In practica, dobanda aferenta vanzarilor cu plata in rate se calculeaza in mai multe variante, in functie de decizia entitatii sau negocierilor cu cumparatorul, astfel:
* dobanda aplicata la marimea ratei,
* dobanda aplicata la restul de plata,
* dobanda aplicata la restul de plata in suma fixa.
In conditiile in care are loc intarzierea platii ratelor, se percep penalizari aplicate la valoarea ratei scadente neachitate, pentru fiecare zi intarziere, iar in cazul nerecuperarii ratelor sau a bunului, se actioneaza in justitie. Toate aceste elemente se stipuleaza in contract.
De asemenea, in contract exista prevederi referitoare la obligatiile partilor, obiectul contractului, modalitatea de plata si raspunderile partilor contractante.
Reflectarea in contabilitate a veniturilor din vanzarea de bunuri se efectueaza in conformitate cu prevederile pct. 214 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, parte componenta a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:
In contabilitate, veniturile din vanzari de bunuri se inregistreaza in momentul predarii bunurilor catre cumparatori, al livrarii lor pe baza facturii sau in alte conditii prevazute in contract, care atesta transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor respective, catre clienti.
Veniturile din vanzarea bunurilor se recunosc in momentul in care sunt indeplinite urmatoarele conditii:
Uzanta generala prevede transferarea proprietatii si a riscului asupra cumparatorului la data achitarii avansului, data la care are loc si livrarea bunului, cumparatorul obligandu-se sa nu instraineze bunul pana la data achitarii integrale.
Ca urmare, la vanzarea cu plata in rate factura se intocmeste integral in momentul livrarii bunurilor. Exigibilitatea T.V.A. intervine, insa, proportional la data fiecarei scadente indiferent daca rata a fost sau nu incasata. Dobanda nu este purtatoare de T.V.A., iar venitul inregistrat in contabilitate se recunoaste integral pentru tot pretul de vanzare.
Cu stima,
Zahariuc elena