BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Reflectarea in contabilitate a dividendelor distribuite catre actionari, persoane fizice
Cadru legal
Din punct de vedere juridic, dividendele sunt reglementate de:
Din punct de vedere contabil, dividendele sunt reglementate de:
Din punct de vedere fiscal, dividendele sunt reglementate de:
Din punct de vedere al regimului valutar:
Potrivit Legii nr. 31/1990 art. 67 alin. (1)-(3) din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat constituie dividend.
![]() |
TESTEAZA GRATUIT: este inceputul succesului pentru cariera ta! Click aici! |
Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. De asemenea, acestea se platesc in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat.
In caz contrar, societatea comerciala va plati daune-interese pentru perioada de intarziere, la nivelul dobanzii legale, daca nu s-a stabilit o dobanda mai mare prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor, care a aprobat situatia financiara aferenta exercitiului financiar incheiat.
Nu se vor putea distribui dividende decat din profituri determinate potrivit legii.
Din punct de vedere contabil, conform art. 19 din Legea contabilitatii, rezultatul definitiv al exercitiului financiar se stabileste la inchiderea acestuia, iar repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale.
Prin urmare, dividendele repartizate, precum si celelalte repartizari efectuate din profit nu se recunosc ca datorii in bilantul anului caruia apartin.
Conform prevederilor fiscale, dividendele se impoziteaza prin procedeul retinerii la sursa. Obligatia determinarii, declararii, retinerii si platii catre bugetul de stat a impozitului pe dividende revine persoanei juridice distribuitoare a dividendelor.
ATENTIE
Impozitul pe dividende care trebuie retinut se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul. In cazul in care dividendele distribuite nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plateste pana la data de 31 decembrie a anului respectiv.